Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Reis

Landschappen in Normandië

Pleisterplaatsen van god in Frankrijk
21.06 22.06 1997
Giverny, Varengeville...
Frankrijk

Een combinatie van actuele architectuur, eind-19e eeuwse architectuur en ruime aandacht voor landschaps- en tuinarchitectuur

We zoeken in Normandië een combinatie van actuele architectuur (Peronne-Giverny), eind-19e eeuwse architectuur (Lutyens) en ruim aandacht voor landschaps- en tuinarchitectuur (Giverny, Varengeville en landscaping (St. Valerie en Ceaux) met logement in Rouen.

in het kort
l’Historial de la grande guerre (1992) / architect Ciriani. Een magische plek. Vanuit een 13e eeuws kasteel betreedt men een sereen, helder museum op pilotis uitkragend boven een Ètang, schitterend ingebed in een groene site. Zeer beheerste ruimtelijkheid met een museografische aanpak die geïnspireerd is op Scarpa. korte stop in kathedraal Beauvais. In Giverny, de tuin Claude Monet (met woning en atelier): De felle bloementuin, verbonden met een rustig contrast, de watertuin met waterlelies. In het atelier enkele beroemde impressies hiervan. Musée Américain (1992); Zorgvuldig geënsceneerd museum, ingegraven in een heuvelflank, bezaaid met een impressionistische klaprozenzee en een verrassend fraaie schilderijcollectie.

Clos du Coudray, De tuin van 15.000 m2 is door hagen onderverdeeld in 22 kleine tuinen in functie van cultuur (rots, weide, bos) en in functie van landschappelijke thema’s (rozentuin, exotische tuin, witte tuin, mixed border) (aangelegd in 1976-1986) Château de Bosmelet: Een kasteel uit 1632 met een functionele ‘jardin potager’ van 1 hectare, omboord met Engelse borders, thematisch in de regenboogkleuren geschikt (kasteel is eveneens toegankelijk). parkaanleg Lutyens en Gertrude Jekill (moeder van de mixed border). Een heerlijke Angelsaksische arts- en crafts-landwoning, en een park om als ontdekkingsreiziger in te verdwalen. Een idylle uit de vorige eeuwwisseling. Rond de woning Mallet, een tuin in zorgvuldige geometrische eenheid met de architectuur. Intiem, besloten, geaxeerd. (Een witte inkompartij die men nooit vergeet). Verderaf : een hotsende-botsende natuur met rhododendronmas-sieven tussen grijsgroene cedergroepen en bloemenweiden. Overgaand naar het bos met magnolia’s en reuzen gunnera’s tussen eeuwenoude bomen. Uitlopend tot de falaise rand. Romaans kerkje aan de falaise rand: Op een adembenemende site: het graf van Bracke naast een romaans juweeltje.

Reisbegeleiding: Christian Vermander, Jan Vandewalle & Annie Omwal – Gids in Varengeville is Robert Mallet (nazaat, jawel, van de aristocratische architect uit de jaren ’20 : Robert Mallet Stevens).

Programma

D1

Péronne
Historial de la Grande Guerre – Henri-Édouard Ciriani, 1992
Beauvais
Cathédrale Beauvais, 1225-1569
Giverny
Jardin Claude Monet
Musée d’art Américain – Reichen & Robert, 1992
Rouen
Jardin des Plantes

D2

Etaimpuis
Clos du Coudray, 1976-86
Bosc-le-Hard
Auberge du Commerce
Auffay
Château de Bosmelet, 1632
Varengeville
Parc floral des Moutiers
Maison Mallet – Edwin Lutyens, 1898
Parque – Edwin Lutyens & Gertrude Jekill
Eglise Romane
Saint-Valéry en Somme
Esplanade – Groep Planning, 1995