Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

De Biënnale van Venetië 1980

Door Marc Dubois
Dinsdag
21.04 1981
19:30
Herberg 'Gasthof Den Engel'
Kerkplein 1
8830 Gits
België

Voordracht door architect Marc Dubois over de biënnale van Venetië 1980: De eerste internationale architectuurtentoonstelling met als thema ‘The Presence of the Past’.

eerste internationale architectuurtentoonstelling
“The Presence of the Past”

Michael Graves, Hans Hollein, Léon Krier, Charles Moore, Robert Stern, Robert Venturi, Ricardo Boffil,… alle ‘grootmeesters’ waren aanwezig met hun recent werk. Ieder van hen ontwierp en gevel voor “La Strada Novissima”, een idee van architect Paolo Portoghesi die tevens direkteur was van deze tentoonstelling.

Met een 150 tal dia’s geeft Marc Dubois, onze spreker, enkele bedenkingen bij deze tentoonstelling en bij de jongste werken van Aldo Rossi in Italië en R. Boffil in Parijs. Eerst vernemen we hoe het idee is ontstaan voor deze biënnale die in de “Arsenale” (touwfabriek) plaatsvond. De dia’s geven ons een overzicht van de tentoongestelde werken en bijdragen.


Aan verscheidene architekten werd gevraagd een gevel te ontwerpen voor een inwendige straat (de centrale as van het tentoonstellingsgebouw). De dia’s over de biënnale en van andere projekten zoals ontwerpen van R. Bofill, brachten kontroversiële standpunten naar voor, wat een interessante diskussie uitlokte over vormentaal en de noodzaak ervan. Tot welke prijs en grenzen zijn dergelijke architekturale aanpakken verantwoord of juist niet?

Er kwam een boeiende en rustgevende bijdrage over Scarpa met een ontwerp voor een begraafplaats of liever rustplaats, want hier krijgt sterven een heel aparte dimensie, een andere realiteit, sterk en aangrijpend uitgedrukt met beton. Hier behoudt de natuur haar rechten.