Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Varia

Indië

Infoavond
Vrijdag
21.12 2012
20:30

Met de steun van:

Bereid u voor op een wervelende avond onderdompeling in Indië met filmfragmenten en boeiend beeldmateriaal!

In het jaar 2013 trekken we naar Indië en organiseren we diverse gerelateerde activiteiten. Indië is een mozaïek van volkeren, talen, godsdiensten en eeuwenoude tradities. Het is een land van tegenstellingen. Een jonge republiek met een moderne, liberale economie maar ook het land van de verblindende Taj Mahal, maharadja’s, Bollywoodfilms, van kleurrijke sari’s, opgetuigde olifanten, heilige koeien en van onnoemlijk veel verhalen die elkeen kunnen doen wegdromen. En toch is er naast dit paradijselijke beeld een contrasterende en schrijnende armoede, een doordringende stank, een alom aanwezige vuiligheid, gebrek aan sanitair, een enorme pollutie, een te sterk groeiende bevolking, slecht politiek beleid, … Een rijk land, rijk aan cultuur, aan spiritualiteit, aan optimisme, aan gastvrijheid, aan vrijheid, maar materieel arm! Armoede hoort bij het Indiaas straatbeeld. Je kan er niet omheen.

De aanzet tot het organiseren van deze reis lag bij de fascinerende projecten van Le Corbusier en Louis Kahn in Indië.

‘Let there be a new town symbolic of the freedom of India, unfettered by tradition or past…. an expression of the nation’s faith in the future’. Dat moest Chandigarh zijn volgens Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India en grote promotor van het ontstaan van deze stad. Chandigarh ademt Le Corbusier en geurt India. Een fascinerende combinatie; een stad waar twee totaal verschillende werelden bij elkaar komen. De stad is ontworpen door Le Corbusier in een wereld waar steden zich, tot op de dag van vandaag, ontwikkelen zonder dat er een planner aan te pas lijkt te komen. Een stad anders dan welke stad dan ook in India. We vinden Le Corbusier ook terug in Ahmedabad, een sympathieke voorloper op het gebied van (moderne) architectuur in India, met een charmant en kleurrijk doolhof als historisch centrum. De Millowners’ Association Building, de Villa Sarabhai, Sanskar Kendra en Villa Shodan van Le Corbusier staan op het programma. In Ahmedabad treffen we eveneens het sterke werk van Louis Kahn aan, in het Indian Institute of Management. Maar dit is slechts een tipje van de sluier.

De reis verloopt via Mumbai, Delhi, Ahmedabad en Chandigarh. Architectuur op het menu van Le Corbusier, Louis Kahn, Charles Correa, Studio Mumbai, Balkrishna Doshi, Matharoo, Bimal Hasmukh Patel, Sir Edwin Lutyens, Raj Rewal, Joseph Allen Stein, Aditya Prakash, Pierre Jeanneret.

Bereid u voor op een wervelende avond onderdompeling in Indië met filmfragmenten en boeiend beeldmateriaal!
Introductie in Indië door Bruno Vanbesien, introductie in Indische klassieke architectuur door Géry Vandenabeele