Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Natura Naturans (Vers une nature)

Coussée & Goris architecten

Eind november trekken we naar een gloednieuw gebouw met een lange ontstaansgeschiedenis: de stadsbibliotheek De Krook in Gent van de hand van Coussée en Goris i.s.m. RCR Arquitectes. Na een bewogen eerste fase in 2004, worden er in een hernieuwde wedstrijd voor de nieuwbouw, renovatie en herbestemming vijf teams geselecteerd: Schmidt Hammer Lassen, Toyo Ito, Van Berkel en Bos, tv RCR Arquitectes – Coussée en Goris en tv Mateus – Beel.

© Coussée & Goris architecten

Het winnende project van het Vlaams-Catalaanse team vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. Het is een zeer horizontaal ontwerp, opgebouwd uit verschillende niveaus, elk met een eigen functie. De nieuwbouw bevat bovendien een ‘kreuk’ waardoor ter hoogte van Korianderstraat en Platteberg een nieuw openbaar plein ontstaat. De opening van het gebouw vormt de aanleiding om in te zoomen op het werk van Coussée en Goris architecten.

Na een rondleiding in het gebouw volgt een lezing onder de titel “Natura Naturans (Vers une Nature)”.
Met een citaat van Spinoza onthult Klaas Goris een tipje van de sluier over de insteek van de lezing. “J’estime que par nature naturante nous devons entendre ce qui existe en soi et ce qui est connu en soi, autrement dit tels attributs de la substance qui expriment une essence éternelle et infinie.”

Lezing

Wanneer?

do 30 november 2017 18:00

Waar?

Stadsbibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe betalen?

Toegang gratis voor leden
€ 7 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang

Publicaties


Met de steun van: