Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Palimpsest: onvoltooid verleden

Lezing + Nieuwjaarsdrink
Donderdag
24.01 2019
20:00
Theaterzaal Ledeberg

Met de steun van:

Naar aanleiding van het jaarthema PALIMPSEST nodigde Archipel Sofie De Caigny, directeur van het VAi, uit om het vlugschrift Onvoltooid Verleden toe te lichten. U bent van harte welkom op de start van het nieuwe werkjaar met bijhorende receptie!

equinox27

In 2019 richt Archipel de aandacht op het thema PALIMPSEST.

We kunnen er niet omheen: waar we ook kijken, we vinden steeds elementen die verwijzen naar het verleden. Als architecten/stedenbouwkundigen schrijven en herschrijven we permanent onze omgeving. We dragen het verleden mee en blijven het vormgeven naar de toekomst toe. Onvoltooid.

Naar aanleiding van het jaarthema PALIMPSEST nodigde Archipel Sofie De Caigny, directeur van het VAi, uit om het vlugschrift Onvoltooid Verleden toe te lichten.

Sofie De Caigny (1977) is sinds januari 2018 directeur van het Vlaams Architectuurinstituut en is Secretary General van ICAM – International Confederation of Architectural Museums. Daarvoor leidde zij het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven binnen het Vlaams Architectuurinstituut. Ze studeerde Geschiedenis en Cultuurmanagement aan de KU Leuven en de universiteit van Barcelona. Ze publiceerde verschillende artikelen in wetenschappelijke tijdschriften over sociaal-economische geschiedenis, de ontwikkeling van de wooncultuur tijdens het interbellum en de architectuurcultuur in Vlaanderen vanaf de jaren 1980.

In een publicatie met negen stellingen over architectuur en erfgoed worden de vervagende grenzen tussen erfgoed en eigentijdse architectuur onderzocht.
Renovatie- en restauratieprojecten, de transformatie en herontwikkeling van leegstaande gebouwen en terreinen, verdichtingsoperaties en reparaties aan het stedenbouwkundig weefsel vormen een steeds groter deel van de architectuurproductie.
Steeds meer projecten grijpen op de bestaande gebouwde omgeving in. De toekomst van de stad wordt in toenemende mate bepaald door wat er al is. Het vlugschrift onderzoekt aan de hand van negen stellingen de nieuwe verhouding tussen erfgoed en eigentijdse architectuur. Om het grote vraagstuk van de bestaande gebouwenvoorraad op te lossen, is inventiviteit nodig. Inventiviteit die gepaard gaat met durf, de bereidheid om het experiment aan te gaan en risico te nemen. Vlugschrift / Onvoltooid Verleden is een oproep daartoe.

Anja Hellebaut

Het programma

  • Een welkom: door Bruno Vanbesien, voorzitter Archipel
  • Een voorstelling programma 2019: door Hera Van Sande, artistiek leider Archipel
  • Een lezing: door Sofie De Caigny, directeur VAi
  • Een dank: aan een aantal mensen die doorheen de geschiedenis van Archipel belangrijk zijn geweest.
  • Een nieuwjaarsdrink: Archipel en Porcelanosa bieden jullie graag een glaasje en een hapje aan als intro op het nieuwe jaar.