V+ / Vers plus de bien-être
“De fundamenten, de filosofie en de verzuchtingen van het bureau komen tot uitdrukking in zijn naam. “Architectuur is voor ons geen kwestie van vierkante meters of van dienstverlening, maar – voor alles – een politiek engagement, een culturele daad, een poëzie van de centimeter, een sociale eis, een ecologische preoccupatie, een filosofische verwondering, een verlangen naar ruimte, een bron van dromen….”. Op deze manier stelt het bureau Vers plus de bien être zichzelf voor. Het Brussels bureau werd in 1998 opgericht door Jörn Bihain en Thierry Decuypere.
Op dezelfde site staat het Cultuurcentrum Leietheater van V+ en Trans architecten momenteel in werf. Voorafgaand aan de lezing geeft V+ een korte rondleiding in hun nieuw gebouw. De oplevering is voorzien in het najaar 2019.
Het ontwerp van het nieuwe cultuurcentrum is ontstaan vanuit een dubbele beweging: enerzijds door de vorm van het gebouw zo eenvoudig mogelijk te houden door alle functies in een vierkant plan in te passen, anderzijds door de relatie met de omgeving complexer te maken door de materialiteit te benadrukken en het gebouw aan alle kanten open te werken. Specificiteit van de plek en algemeenheid in één beweging. Al spelend met de instructies van de opdrachtgever verplaatsen V+ en Trans het centrum als zwaartepunt naar het kruispunt met de snelweg, waar zich aan de ingang van de stad de eerste huizenblokken bevinden evenals het stedelijk park met een stadhuis, ontworpen door Tony Fretton, een museum en een evenementenhal.
Door het ordenen van de verschillende functies wordt in het nieuwe gebouw de band met al deze activiteiten versterkt en het stedelijke karakter van de culturele campus geïntensiveerd. Van noord naar zuid volgen drie belangrijke ruimten elkaar op: langs de hoofdweg een ruim auditorium in Italiaanse stijl met bovenop een toneeltoren, een sobere, centrale foyer met van bovenuit invallend licht en een multifunctionele zaal in het verlengde van het park en de foyer. Van oost naar west gaat het project geleidelijk over van de openheid van de hoofdingang en de cafetaria in de technische ruimten en de dienstingangen. Het gebouw gaat zelf gekleed in een eenvoudig gewaad dat onverwacht opglimt en het soms zwakke licht versterkt.
In het kader van een architectuurreis van Archipel
Deze lezing wordt georganiseerd naar aanleiding van een korte architectuurtrip naar het zuiden van ons land: Down Under, episode I. Tussen de Henegouwse restanten van terrils en wafelijzerpolitiek ontdekken we verwonderlijke projecten in Moeskroen, Doornik, Hornu, Bergen en La Louvière. De provincies Namen en Luik bewaren we voor een latere editie. Met de verrassend knusse stad Bergen als uitvalsbasis staat onmiskenbaar de herinrichting van (industrieel) erfgoed op het bezoekprogramma. Met name de krachtige, maar tegelijk zachtmoedige reactie door de tijdelijke vereniging Coton – De Visscher – Lelion – Nottebaert – Vincentelli Architectes met het Centre Keramis op de voormalige site van Royal Boch kadert helemaal binnen het jaar-thema palimpsest. Maar ook andere jonge bureaus zoals V+ en Holoffe & Vermeersch Architecture hebben met enkele nieuwbouwprojecten hun talent voor het voetlicht weten te plaatsen. Oude bekenden zoals architectuurcoryfeeën Jacques Dupuis en Roger Bastin zetten in deze regio enkele onaangetaste meesterwerken neer. Grote namen zoals Aires Mateus en Pierre Hebbelinck tenslotte realiseerden zonder twijfel wat hun gevestigde naam impliciet belooft. Het wordt een driedaagse ontdekkingstocht op 23–24–25 mei.