Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Ode aan MJ Van Hee

More Home, More Garden
Donderdag
20.02 2020
20:02
Auditorium Quetelet

In samenwerking met:

Met de steun van:

Woorden door An Fonteyne (noA architecten), Caroline Voet (Voet en De Brabandere), (Mechthild Stuhlmacher (Stuhlmacher Korteknie architecten (NL)), Tania Vandenbussche en Els Claessens (ECTV architecten) en Tinne Verwerft (M U R M U U R architecten)

Crispijn Van Sas

Marie-José Van Hee

Marie-José Van Hee studeerde architectuur aan het Sint-Lucasinstituut te Gent, waar ze in 1974 afstudeerde. Van 1976 tot 1986 werkte ze op freelance basis bij Groep Planning, waar ze onder andere met de verbouwing van het Concert Noble in Brussel bezig was. Van 1986 tot 1990 werkte ze voor het bureau VDVH & Assoc. 1990 was de start van een eigen zelfstandige praktijk in Gent en een jaar later werd ze ook docent bij het departement architectuur van Sint-Lucas.

Het oeuvre van Marie-José Van Hee omvat een divers scala aan typologieën, met vooral woningen en verbouwingen. Het werk van Marie-José Van Hee beoogt een herassemblage van de basiselementen van de architectuur en illustreert de nauwgezette aandacht voor het karakter en de schaal van ruimten, van tussenruimten, van overgangsruimten, voor het in elkaar grijpen van ruimten en voor de drempels tussen binnen en buiten, tussen de privé en de publieke sfeer, tussen dag- en nachtzones. Haar ontwerpen getuigen van een ogenschijnlijke eenvoud, maar bij nader inzicht ontvouwt zich laag na laag verrijkt met telkens een andere betekenis: het aftasten van de ruimte door het licht, het spel van schaduw, de kracht van ritme, de tactiliteit van de materialen, de subtiele verhoudingen, sereniteit … Dit alles brengt geladen en ingetogen ruimtelijke ervaringen teweeg. Steeds in alle sereniteit.

Deze grande dame wordt op 20 februari in de bloemetjes gezet!

Wij vroegen aan zes vrouwelijke architecten, die allen een eigen praktijk runnen, om telkens een eigen inzicht of bijzonder aspect van Marie-José en haar werk te belichten. Het wordt een bijzondere avond. De inhoud van hun bijdrage ontdekt u de avond zelf.

An Fonteyne

An Fonteyne studeerde af aan de Universiteit Gent in 1992, werkte voor DKV Architekten in Rotterdam en David Chipperfield Architects in Londen. Samen met Philippe Viérin en Jitse van den Berg richtte ze in 2000 noA architecten op. Momenteel professor aan de ETH Zürich, voorheen aan TU Delft en Universiteit Hasselt.

Mechthild Stuhlmacher

Mechthild Stuhlmacher studeerde muziek en architectuur in Duitsland en Nederland, studeerde af in 1992 en werkte vervolgens voor verschillende architectenbureaus in Nederland en Engeland. In 2001 richtte ze, samen met Rien Korteknie, het bureau Stuhlmacher Korteknie architecten op in Rotterdam. Het bureau heeft verschillende realisaties in België.

Tania Vandenbussche & Els Claessens

Els Claessens studeerde af aan de KULeuven in 1990. Tania Vandenbussche aan Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas Gent. Na hun studies hebben beiden een meesterlijke leerschool doorlopen bij Marie-José Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten. De samenwerking tussen Els Claessens en Tania Vandenbussche start in 1997, wanneer ze het bureau ECTV architecten op richten.

Tinne Verwerft

Tinne Verwerft studeert architectuur aan Ugent tot 2002. Na een stage bij Robbrecht en Daem architecten werkt Tinne van 2004 tot 2010 als projectarchitect in het bureau van Marie-José Van Hee. In 2010 richt ze samen met Pieter Vanderhoydonck het bureau M U R M U U R op.

Caroline Voet

Caroline Voet studeerde architectuur aan het Henry Van de Velde Instituut in Antwerpen, nadien aan de Architetural Association in Londen. Werkervaring deed Caroline op bij Kristiaan Kieckens en Zaha Hadid. Haar architectuurpraktijk sinds 2005 is steeds gecombineerd met onderzoek en onderwijs (KULeuven). Vanaf 2013 werkt ze samen met Leen Debrabandere in het bureau Voet en De Brabandere.

More Home More Garden

De ode aan Marie-José Van Hee valt samen met het verschijnen van de nieuwe monografie “More Home More Garden”, uitgegeven door Copyright Slow Publishing.

Hier leest u de aan aankondiging van het boek:
De Belgische architect Marie-José Van Hee (°1950) geniet een bijzondere plaats in de hedendaagse architectuur. Ze is vooral bekend om haar woningen en verbouwingen, haar eigen iconisch huis werd in talrijke boeken en tijdschriften gepubliceerd. Ook het Modemuseum Momu in Antwerpen is voor velen een bekend ontwerp.

Van Hee ontving in 2017 de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor de Architectuur en de prestigieuze RIBA onderscheiding (British International Fellowship from the Royal Institute of British Architects). In 2018 werd ze door curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara (Grafton Architects) uitgenodigd voor een deelname aan de Biënnale voor Architectuur Venetië.

Van Hee is wat men noemt, een architect voor architecten – haar werk wordt enorm geapprecieerd door Belgische en internationale collega’s. Maar haar oeuvre is ook heel attractief voor een breder publiek dat interesse heeft voor architectuur en lifestyle.

Het boek is op die manier geconcipieerd dat het een zo breed en rijk mogelijk overzicht biedt van haar totaaloeuvre: schetsen, verbouwingen, nieuwbouw, wedstrijden, meubel- en brugontwerpen.

Een omvangrijke reeks schetsen leidt het boek in omdat de tekeningen voor Marie-José Van Hee haar eerste krachtige ideeën voor een ontwerp belichamen. Naast een inleiding door Katrien Vandermarliere werden er essays opgenomen van architecten/critici Helen Thomas, Javier Fernandéz Contreras en Christian Kieckens.

De architect besteedt bijzonder veel aandacht aan de inplanting van haar gebouwen in de plaatselijke context en ook in haar privéwoningen speelt de natuur een belangrijke rol (met o.m. binnentuinen). Daarom werd dit aspect extra fotografisch gedocumenteerd.

Om het menselijke aspect te belichten – een huis wordt immers bewoond door mensen – werden er ook drie getuigenissen van bewoners opgenomen die voor het boek een tekst schreven. Ze vertellen waarom ze bewust kozen voor deze architect, beschrijven hun ervaringen tijdens het bouwproces en waarom ze zo tevreden zijn met hun nieuwe woning.

Fotografen Michel Hendryckx en David Grandorge brengen een persoonlijke impressie van Marie-José Van Hee’s architectuur, ook kunstenaar Kris Martin en fotograaf Dirk Braeckman deden een bijzondere bijdrage in het boek.

Een projectlijst van de gerealiseerde gebouwen vormt het sluitstuk van deze monografie.

Dit boek zal op de lezing te koop worden aangeboden.