Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Poot Architectuur

Coulissen
Donderdag
24.09 2020
20:00

Met de steun van:

Sarah Poot maakt alledaagse architectuur, waarin we thuiskomen. Rationeel maar ook onbevangen. Concepten en verwijzingen bevinden zich tussen de lijnen, zijn niet compulsief.

Architectuur moet nooit letterlijk zijn. Kwaliteit wordt gevormd in de coulissen. Onuitgesproken. Subtiel. De lezing gaat dieper in op de betekenissen achter het beeld, achter de afgewerkte foto.
Waar ontstaat schoonheid?

Sarah Poot (1978) runt sedert 2014 het bureau POOT architectuur. Het bureau bestaat uit een zevenkoppig team, waarbij elk teamlid zijn eigen kwaliteiten heeft binnen het functioneren van het bureau: scenografie, stedenbouw en stadsontwerp, participatiecoördinatie, interieurarchitectuur, …

Poot Architectuur

In de korte tijdspanne van zes jaar kent de projectenportefeuille van het bureau een divers gamma gaande van nieuwbouw en renovatie van particuliere projecten tot een aantal indrukwekkende publieke projecten. POOT architectuur was meermaals laureaat bij verschillende Open Oproepen (nieuw cultuurcentrum, renovatie van het gemeentehuis van Wingene, masterplan voor woonontwikkeling in Lint), evenals bij Winvorm (uitkijktoren in de Tuinen van Stene, renovatie van het Sint-Jans-Gasthuis in Lo-Reninge). Het bureau voerde diverse projecten uit voor AG Vespa in Antwerpen. In de lente werd het bureau aangesteld als architect voor de verbouwing en uitbreiding van de school H. PiusX in Antwerpen en deze zomer nog werd Poot architectuur samen met Dries Otten geselecteerd voor het ontwerpen van een serene afscheids-ruimte voor de hoofdbegraafplaats in Kontich.

Sarah studeerde architectuur aan het Henry Van de Velde Instituut Antwerpen en liep nadien stage bij architect Joachim Walgrave. Na twee jaar ervaring bij Huiswerk architecten werkte Sarah gedurende acht jaar samen met Luc Roegiers. Sinds 2019 is zij vast lid van Gecoro Mortsel en doceert Sarah aan de faculteit architectuur van de KU Leuven – Campus Gent Sint Lucas.

In 2020 gaat het snel en bereiken heel wat projecten de sociale media en de pers en treedt het bureau internationaal naar buiten. Het project Sint-Jans Gasthuis uit Lo-Reninge werd opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2020.

Een greep uit deze projecten:

Op de site van Archello en Archdaily vinden we het woonproject VINKEN (2017-2019):

Pieter Geerts woonproject VINKEN


Pieter Geerts woonproject VINKEN


Pieter Geerts woonproject VINKEN

“Compacter wonen is noodzakelijk. Ook in de randgemeentes. Een perceel waarop vroeger een eengezinswoning stond, wordt opgedeeld in 2 percelen. Binnen het strakke keurslijf van de voorschriften van de gemeente, trachten we architectuur te maken die zich bescheiden opstelt en opgaat in de omgeving, maar zich wel onderscheidt. Het ontwerp werd een uitdaging om de normen te kneden en zo breed mogelijk te interpreteren. We kleuren niet binnen de lijnen maar op de lijnen. Een dakkapel wordt op de rand gezet waardoor het de indruk van een torentje krijgt. De gevel wordt opgetrokken in een witte steen met rode voeg. De schouw-vorm wordt gebruikt om een daklicht te voorzien. Omwille van de oriëntatie wordt de leefruimte als doorzon ontworpen. Aan de voorgevel wordt de keuken met een “porch” geplaatst.”

Jef Jacobs project LOENSDELLE BIS


Jef Jacobs project LOENSDELLE BIS


Jef Jacobs project LOENSDELLE BIS

Op Archdaily werd het project LOENSDELLE BIS uitgelicht. Dit betreft een verbouwing van paardenstal tot woonst. Het gebouw werd doorheen de geschiedenis meerdere keren werd verbouwd waardoor er een vreemde compositie van ramen op gevel is ontstaan. “De grootse ruimte imponeert. Ingrepen moeten minimaal zijn: er werden enkele raam- en dakopeningen toegevoegd, de zoldervloer wordt vervangen door een nieuwe open planken-mezzaninevloer, er wordt een trap en een keukenmeubel toegevoegd. Verder niets. De nieuwe planken (als onderdak en mezzaninevloer), de gepleisterde lambrisering en kadrage van de ramen, de gekaleide muren, het nieuwe stalen buitenschrijnwerk: alles werd wit en lichtgrijs. Zo komen de oude en nieuwe details en de charme van de historische, structurele elementen het best tot hun recht.”

POOT architectuur Renovatieproject KISTEMAECKER


POOT architectuur Renovatieproject KISTEMAECKER


POOT architectuur Renovatieproject KISTEMAECKER

Ook het renovatieproject KISTEMAECKER uit 2017-2018 krijgt aandacht op Archdaily. “Een industriële loods in een ingesloten stedelijk weefsel wordt omgebouwd tot woonst. De nieuwe structurele elementen – wanden en dak – worden uitgevoerd in CLT platen, in combinatie met fijne stalen kolommen. De subtiliteit van de nieuwe constructie werkt contrasterend met de oude bakstenen muur. We laten de oude wanden daarom intact en lichten ze uit door middel van daklichten.”

Pieter Geerts Woning FERDINAND


Pieter Geerts Woning FERDINAND


Pieter Geerts Woning FERDINAND


Pieter Geerts Woning FERDINAND

Op Afasia Archzine staat woning FERDINAND (2018-2019), als geslaagde renovatie van een herenhuis tot een woning voor een nieuw samengesteld gezin.
“Enkel het voorste deel blijft behouden. Een relatief zwaar programma en een noord georiënteerde achtergevel vragen om een doordachte compacte stapeling. De klassiek donkere kern wordt door middel van een vide opgelicht. Er wordt een betonstructuur geïntroduceerd die de bescheiden woning een grandeur en allure geeft. De beperkte oppervlakte wordt gecompenseerd door grote hoogtematen en geven de kamers een rijkelijk karakter. De achthoekige kolommen laten een mooie aansluiting met de diagonale balken toe en zijn een knipoog naar klassieke zuilen. Ook in de verdere materialisatie zoeken we naar deze klassieke elegantie: bv door middel van marmerstroken in de vloer die de kamers vormen.”

Lisa Van Damme Verzoening


Lisa Van Damme Verzoening


Lisa Van Damme Verzoening

In 2017 selecteerde Dag Boutsen de eigen woning van Sarah Poot in de reeks BELGISCHE TOPARCHITECTEN voor een exclusieve reportage voor de VRT. Hier kan u deze uitzending herbekijken. In 2011 bouwde Sarah op een hoekperceel van nauwelijks 78 m2 in Antwerpen haar eigen woning, die er – ondanks de beperkte oppervlakte – zeer riant uitziet. “POOT architectuur staat voor tijdloze architectuur, gebaseerd op veel ruimtegevoel. Het is tegelijk zacht en stoer” (Dag Boutsen, decaan KU Leuven, Faculteit Architectuur, Campussen Brussel en Gent).

Elk project, van welke schaal ook, getuigt van een ongekende verfijning en een hoog ambitieniveau. Niets is aan het toeval overgelaten. Binnen zowel de kleine als de grote projecten zoeken naar heel precieze oplossingen. Alles wordt continu in vraag gesteld en onderzocht. Zowel de theoretische reflectie als het bouwen op zich ademen dezelfde overtuiging: het vormgeven van ruimte op een maatschappelijk relevante en toch tijdloze manier, vanuit de context, vanuit de noden, vanuit de randvoorwaarden, vanuit de visie.