Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

MOS architects (VS)

Lezing over eigen werk
Dinsdag
19.04 2022
20:00
Paleis voor Schone Kunsten - Zaal Henry Le Bœuf

In samenwerking met:

Met de steun van:

Een architectenbureau in New York, dat in team rond een grote tafel werkt en denkt via speels experiment en ernstig onderzoek. Ze halen het onverwachte uit het alledaagse.

Iwan Baan Housing No. 8, Laboratorio de Vivienda, Apan (Mexico), 2018

MOS is een jong architectuurbureau uit New York, opgericht begin jaren 2000 door Michael Meredith en Hilary Sample. Hun œuvre is eclectisch en interdisciplinair, variërend van residentiële, culturele en educatieve projecten tot (kinder)boeken, kunst-installaties en meubilair. Functionaliteit en eenvoud staan centraal in het werk van MOS, dat gekenmerkt wordt door een architectuur die even vernieuwend als pragmatisch en verantwoordelijk is. Projecten beginnen gewoonlijk met het onderzoeken van generieke gebouwtypes en lokale bouwwijzen, samen met de fundamentele vereisten van een project. Gevoelig voor materialen en prestaties, integreert het werk bouwvorm en functie.

De architecten bouwen zowel in hun eigen land als in het buitenland. Hun projecten omvatten het Floating House op Lake Huron in Canada (2008), de Krabbesholm Højskole School of Design and Architecture in Denemarken (2012), het Vivienda-laboratorium in Mexico-Stad (2018), en de openluchtvoorziening voor kinderen Petite École in Versailles (2019).

In 2015 nam het duo deel aan de eerste Chicago Architectuur Biënnale met het Corridor House, een levensgroot geprefabriceerd huis. In 2021 ontwierp MOS de collectie American Furniture voor de Brusselse galerie Maniera.

Michael Vahrenwald House No. 10, New York (usa) 2019


Iwan Baan School No. 3, Petite Ecole, Versailles, 2019


Jeroen Verrecht American Furniture, 2021 (Maniera)

MOS krijgt regelmatig lovende kritieken en heeft al tal van architectuurprijzen in de wacht gesleept, zoals meerdere AIA New-York Awards (2020), de National Design Award in Architecture van de Cooper–Hewitt, Smithsonian Design Museum (2015), en de American Academy of Arts and Letters Architecture Award (2010). Afzonderlijke werken hebben eveneens talrijke prijzen en onderscheidingen ontvangen.

Andere boeiende projecten zijn House No. 15 (House with Two Chimneys), onderdeel van een gezamenlijk masterplan voor de Pulitzer Foundation; Studio with Flat Roof en doorlopende betaalbare huisvesting in Washington, D.C.

Mos, Housing No. 8, Laboratorio de Vivienda, Apan (Mexico), 2018


Mos, Housing No. 8, Laboratorio de Vivienda, Apan (Mexico), 2018


Mos, Housing No. 8, Laboratorio de Vivienda, Apan (Mexico), 2018

Recente en toekomstige publicaties, zowel producten van als overzichten van het werk van MOS, omvatten Selected Works (Princeton Architectural Press, 2016); El Croquis No. 184 (2016); An Unfinished Encyclopedia of Scale Figures Without Architecture (MIT Press, 2019); Houses for Sale (CCA/Corraini, 2020); en 2G (2021).

Sample en Meredith geven les aan respectievelijk Columbia University en Princeton University. Hun academisch onderzoek loopt parallel aan de beperkingen en omstandigheden van de praktijk, waardoor beide worden geïnformeerd en verbeterd.

Zie ook A+

Deze lezing is een samenwerking met A+, Bozar en Maniera en wordt gesponsord door: