Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Open Monumentendag

Robuuste collectieve woonvormen
Donderdag
07.09 2023
20:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

Collectieve woonvormen worden in Vlaanderen steeds vaker bekeken als een heilzame strategie om individuele en maatschappelijke winsten te boeken zoals betaalbaar wonen, ecologisch wonen, landschaps-sparend wonen, inclusiever wonen en socialer wonen. Maar kunnen we er zomaar van uit gaan dat deze collectiviteitswinsten ook op lange termijn robuust zullen zijn tegen onvoorziene omstandigheden? Door de evolutie van een aantal historische collectieve woonvormen in binnen- en buitenland te onderzoeken, werpt Glenn Lyppens binnen zijn doctoraat een nieuw licht op het (on)vermogen van ruimtelijk ontwerp hieromtrent.

  • Intro
  • Anne Malliet
  • Spreker
  • Glenn Lyppens, (POLO Labs)Glenn Lyppens

Glenn Lyppens behaalde in 2006 zijn Master in Architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Sindsdien werkte hij binnen verschillende ontwerpbureaus, en ook als praktijkdocent en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. In 2013 was hij betrokken bij de ‘Pilootprojecten Collectief Wonen’, op initiatief van de Vlaams Bouwmeester. Daaruit groeide een doctoraatsproject over de rol van architectuur bij het ontwerpen van ‘robuuste collectieve tussenruimte’ en dat eind 2022 werd gefinaliseerd. Sedert 2018 is Glenn actief bij POLO Labs, waar hij zijn academische kennis in de praktijk tracht te implementeren. Daarnaast zetelt hij in de expertengroep van de Vlaams Bouwmeester en werkt hij als gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en Antwerp Management School.

Anne Malliet

Anne Malliet was lid van het team van de Vlaamse Bouwmeester van 2001 tot eind 2022. Van 2004 tot 2022 was ze ook lid van de jury voor de Stadsvernieuwingsprojecten, als vertegenwoordiger van de Vlaamse bouwmeester. Malliet heeft tal van onderzoeken gedaan naar collectieve woonvormen. In deze woonvorm ziet ze veel potentieel voor de toekomst van steden. In haar artikels refereert ze vaak naar de voordelen van collectief wonen. Bovendien is het voor haar een vorm van betaalbaar en ontzorgd wonen.