Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

The Design of the Encounter

In vogelvlucht van de poëzie van de ontmoeting tot samenleving 2.0
Donderdag
23.05
20:00
Serres Groendienst Brugge

Met de steun van:

Studio Ossidiana (NL)
Bureau Stadsnatuur (NL)

We stellen de natuur behoorlijk op de proef: het klimaat verandert snel en de biodiversiteit holt achteruit. We delen onze stad met ontelbare mensen, dieren, insecten, bomen, planten, schimmels en microben. De mens zet zichzelf ten onrechte centraal. Het is tijd om naar de natuur te luisteren en haar stem een plek te geven in onze samenleving. De huidige vormen en ideeën waarmee we de natuur hebben geïnstitutionaliseerd helpen ons niet langer om haar te begrijpen, waardoor een verwarrend gevoel van schuld, hulpeloze bezorgdheid en afstand ontstaat. Hoe kunnen nieuwe objecten, plaatsen en definities voortkomen uit de crisis van de huidige ruimtelijke modellen, waardoor andere vormen van ontmoeting tussen soorten vorm krijgen.

Bureau Stadsnatuur Bureau Stadsnatuur

We vliegen met ze mee aan de hand van twee uitgelezen gidsen: in samenwerking met Triënnale Brugge nodigen we Studio Ossidiana en Bureau Stadsnatuur uit, op zoek naar unieke ontmoetingen. Het werk van Studio Ossidiana (NL) – die deelnemen aan Triënnale Brugge – spreekt enorm tot de verbeelding. Hoe kunnen we samenleven met andere soorten vormgeven? Hoe kunnen we de ontmoeting uitlokken, en plezier beleven aan het delen van de ruimte met andere diersoorten? Hun poëtische installaties tonen een utopische visie op de verhouding tussen mens en dier.

Het Nederlands-Italiaanse Studio Ossidiana heeft een voorliefde voor vogels en ontwierp al verschillende paviljoenen voor duiven, picknicktafels voor ganzen en follies voor papegaaien. Recent breidt hun werk zich uit naar de ontwikkeling van eetbare materialen die interactie tussen mens en dier ensceneren. Hun werk is een vrolijke, gastvrije en poëtische uitnodiging om onze gevleugelde mede-wezens te ontmoeten.

We koppelen dit aan Bureau Stadsnatuur (NL) die vanuit het Natuurhistorisch Museum Rotterdam al decennialang veldwerk doet naar de evolutie van natuur in de stad. Vanuit hun waarnemingen ontwikkelen zij studies over anders (steden)bouwen en pleiten enthousiast voor de mogelijke metropool van morgen: de natuurinclusieve stad, de samenleving 2.0.

Alessandra Covini, Studio Ossidiana

Riccardo de Vecchi Studio Ossidiana, Buyukada Songlines


Riccardo de Vecchi Studio Ossidiana, The Pigeon Tower


Riccardo de Vecchi Studio Ossidiana, The Birds Palace

Studio Ossidiana (2015, Rotterdam, NL) wordt geleid door architecten Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT). Het Rotterdams bureau werkt op het snijvlak van kunst en architectuur en onderzoekt aan de hand van materiaal en vorm hoe we ons denken rond inclusief ruimtegebruik kunnen verruimen. Met hun projecten, tijdelijk of permanent, trachten ze nieuwe ontmoetingen te genereren tussen mens en dier en zo onze relatie met de natuur opnieuw te verankeren in onze gebouwde omgeving.

Door het introduceren van nieuwe typologieën of speelse rituelen, moedigen ze een andere kijk op het dagdagelijkse aan en leggen ze nieuwe verbindingen. Zoals met de Pigeon Tower (2021), waar een sculpturale totem te midden van Venetië opnieuw een voederplek geeft aan vogels in de stad. Of Kunstpaviljoen M. op de Floriade (2020), een drijvend eiland, geïnspireerd op het landschap van de Flevopolder, waar geografie wordt versmolten met kunst en architectuur.

Het werk van Studio Ossidiana was recent te zien op de Istanbul Biënnale (2019), de Chicago Architecture Biennial (2021) en de 23e Triennale di Milano, waar ze met Have we met? erkend werden met een award voor hun vernieuwende aanpak. In 2023 won het bureau de Premio italiano di Architettura 2023 met het Kunstenpaviljoen M.

André de Baerdemaeker, Bureau Stadsnatuur

Bureau Stadsnatuur Bureau Stadsnatuur


Bureau Stadsnatuur Bureau Stadsnatuur


Bureau Stadsnatuur Bureau Stadsnatuur

Bureau Stadsnatuur (bSR) is een kleine organisatie, opgericht in 1997, met veel expertise op het gebied van natuur in de stedelijke omgeving. bSR is onderdeel van en gevestigd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De afgelopen jaren heeft bSR ruime ervaring opgedaan op het gebied ecologisch onderzoek door middel van inventarisaties, meetnetten en vrijwilligersprojecten voor flora en fauna in het stedelijk gebied. Hierdoor is een schat aan kennis opgebouwd over de flora en fauna van de stad Rotterdam in het algemeen en het Rotterdamse havengebied in het bijzonder. Daarmee heeft bSR zich gevestigd als hét kenniscentrum op het gebied van flora en fauna in Rotterdam. Bron: bureaustadsnatuur.nl

Triënnale Brugge 2024
13.04 – 01.09.2024

Triënnale Brugge neemt met Spaces of Possibility bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties.
Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Met artistieke ingrepen dagen de kunstenaars en architecten bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid.

Programma: triennalebrugge.be