Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Bomen

Land vs. landschap - een gesprek met wortels
Donderdag
24.10
20:00

 

In samenwerking met:

Met de steun van:

Bureau Bas Smets
Stefano Mancuso (IT) – (TBC)

Mensen zijn gevoelig, maar planten nog veel meer. Om meer te leren (en te voelen) zakken we in oktober af naar Kortrijk. De mens beschikt over vijf zintuigen, een plant ook, en daarnaast nog minstens vijftien andere. Zo waarschuwen planten elkaar met geurstoffen voor vijandige planteneters, vormen ze met hun wortels enorme netwerken en communiceren met vogels, insecten en elkaar over hun leefomgeving. Niet voor niets stellen vooraanstaande wetenschappers planten inmiddels op dezelfde evolutionaire trede als dieren.

Bas Smets La Defense Trinity, Courbevoie, Paris

Wat kunnen we leren van de netwerken in bossen? Hoe kan stedelijke natuur dezelfde integratie, biodiversiteit en duurzaamheid bereiken? Stedelijke natuur (parken,..) staat bovenal in dienst van de mens, de stedeling en haar nood aan ontspanning en rust. Hoe kunnen we verder kijken dan het inherent antropocentrische van deze plekken en denken vanuit de natuur zelf? We laten twee experts, de landschapsarchitect Bas Smets en en de Italiaanse bioloog en professor plantkunde Stefano Mancuso aan het woord.

___

Deze architectuurlezing is een samenwerking met Leiedal en Designregio Kortrijk en maakt deel uit van WONDER, Creativity Festival.