Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Building Biospheres

Over de impact van natuurlijke intelligentie van planten op architectuur
Donderdag
24.10
20:00
VOLZET ! Inschrijven is niet meer mogelijk.

TOEGANG GRATIS
Reserveren noodzakelijk

In samenwerking met:

Met de steun van:

Bureau Bas Smets

Mensen zijn gevoelig, maar planten nog veel meer. De mens beschikt over vijf zintuigen, een plant ook, en daarnaast nog minstens vijftien andere. Zo waarschuwen planten elkaar met geurstoffen voor vijandige planteneters, vormen ze met hun wortels enorme netwerken en communiceren met vogels, insecten en elkaar over hun leefomgeving. Niet voor niets stellen vooraanstaande wetenschappers planten inmiddels op dezelfde evolutionaire trede als dieren.

Bas Smets La Defense Trinity, Courbevoie, Paris

In mei 2025 start in Venetië de negentiende editie van de Architectuurbiënnale in Venetië. Het Belgische paviljoen zal de tentoonstelling Building Biospheres brengen, door landschapsarchitect Bas Smets, klimaatwetenschapper Valerie Trouet en bioloog Stefano Mancuso. Deze tentoonstelling wil ons bewust maken van de klimaatverandering en op een heel directe wijze de wereld wakker schudden. De tentoonstelling onderzoekt hoe architectuur zich kan ontwikkelen onder invloed van natuurlijke intelligentie. En daarnaast hoe we in de toekomst gebouwen zouden kunnen maken die een verkoelend microklimaat kunnen produceren en zichzelf aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting.

Wat kunnen we leren van de netwerken in bossen? Hoe kan stedelijke natuur dezelfde integratie, biodiversiteit en duurzaamheid bereiken? Stedelijke natuur (parken,..) staat bovenal in dienst van de mens, de stedeling en haar nood aan ontspanning en rust. Hoe kunnen we verder kijken dan het inherent antropocentrische van deze plekken en denken vanuit de natuur zelf?

Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten over de intelligentie van planten, focust het project zich op wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van de architectuur.

Bas Smets


Bas Smets

Bas Smets


Bas Smets

Bas Smets

Bas Smets

Bas Smets is een gerenommeerde landschapsarchitect die bekend is geworden door zijn ingrijpende ecologisch ingebedde projecten. Een opmerkelijke opdracht is het landschapsontwerp voor de omgeving van de Notre Dame in Parijs. Hier wordt een historische site getransformeerd met respect voor zowel haar cultureel als natuurlijk erfgoed. Voeg daar de lagen van historisch bewustzijn en ecologische duurzaamheid aan toe, en we bekomen niet alleen een esthetisch aantrekkelijk maar ook een ecologisch veerkrachtig project. Zijn werk geeft de manier waarop we onze steden en landschappen ervaren blijvend vorm. Hij ontving vorig jaar de Ultima Award voor Algemene Culturele Verdienste. De jury van de Ultima’s prees Bas Smets voor zijn benadering waarbij hij “de logica van de natuur volgt” om harmonieuze en duurzame omgevingen te creëren.

Bas Smets (1975) studeerde burgerlijk ingenieur-architect aan de KULeuven en behaalde vervolgens een postgraduaat in landschapsarchitectuur in Genève. Na zijn studies verhuisde hij naar Parijs en werkte daar gedurende zeven jaar bij de gerenommeerde landschapsarchitect Michel Desvigne. In 2008 richtte hij zijn eigen bureau in Brussel op, genaamd Bureau Bas Smets (BBS). Een greep uit de projecten zijn het park Thurn en Taxis in Brussel, het stedelijk bos van het Trinity project in Parijs en de herdenkingsplek voor de aanslagen van 22 maart 2016 in het Brusselse Zoniënwoud. Hij ontving in 2018 de Médaille de l’Urbanisme van de Franse Académie d’Architecture en de Brussels Architecture Prize in 2023.

___

Deze architectuurlezing is een samenwerking met Leiedal en Designregio Kortrijk en maakt deel uit van WONDER, Creativity Festival.