Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

De zee als marge

Kusttram van De Panne tot Knokke
Zaterdag
07.09
09:10
De Panne -> Knokke-Heist

Kostprijs

40 € voor leden
55 € voor niet-leden
incl. tramtickets, audiosysteem, broodjeslunch en koffiestop

Reserveren verplicht
Inschrijvingen beperkt tot 60 deelnemers
Leden krijgen voorrang bij inschrijven

Met de steun van:

De Kusttram rijgt 67 haltes aaneen tussen De Panne en Knokke-Heist. Hij voert langs 67 km kustlijn met – langs één zijde – een immens uitzicht op een eindeloze zee: een unieke omgeving binnen ons steeds verder dichtslibbend stedelijk landschap. De andere zijde is een aaneengeregen weefsel van gebouwen met nog enkele stukjes duinlandschap.

Filip Dujardin Star of the Sea, Ivan Morison, Triënnale Brugge 2024

De kust blijft een krachtige aantrekkingspool en staat voor heel wat uitdagingen: kustbescherming, vergrijzing, ontgroening, betaalbaar wonen voor jonge gezinnen, omgang met het patrimonium, tweedeverblijvers en seizoensgebonden activiteiten, toerisme, zorg, maar ook armoede, tewerkstelling en economie, energie en havenactiviteiten. Tijdens de tramtocht zoomen we in op een aantal van deze uitdagingen.

In 2025 viert de Kusttram haar 140ste verjaardag. De eerste tramrit reed op 5 juli 1885 in aanwezigheid van Leopold II van Oostende naar Middelkerke Dorp. Het was lang wachten op deze verbinding, wetende dat de eerste trein in België in 1835 het traject tussen Brussel en Mechelen reed en tussen Brussel en Oostende vanaf 1838. Een lange tijd was de Koningin der Badsteden de enige plaats aan de kust met een treinhalte, maar in 1863 en 1869 volgden Blankenberge en Nieuwpoort. Vanuit het binnenland werd de kust daarna verder ontsloten, maar een verbinding langs de kustlijn ontbrak nog. Deze verbinding werd ingezet door toerisme, maar ook vanuit de landbouw en de industrie om de afzetmarkten te vergemakkelijken. Het duurde nog enkele decennia om het tramnet te vervolledigen. Vandaag is de Kusttram een van de belangrijkste iconen van de Belgische kust en het kusttoerisme.

Op deze dagtocht vertellen we het verhaal van de kusttram en rijden van De Panne helemaal naar Knokke-Heist. Onderweg doorkruisen we het landschap, gaande van prachtige duinen, open stranden, het pittoreske De Haan en de alomtegenwoordige Atlantic Wall en bekijken we erfgoed dat getuigt van een rijk badtoerisme in het verleden, nieuwe vastgoedontwikkeling en enkele werken van Beaufort 2024. We doen een twaalftal plekken aan en voorzien een lunch in Oostende en een koffiestop in Blankenberge.

Hera Van Sande


Hera Van Sande


Hera Van Sande

Hera Van Sande


Hera Van Sande


Hera Van Sande

Hera Van Sande


Hera Van Sande


Hera Van Sande

PRAKTISCH

We verzamelen om 9u10 aan de NMBS-treinhalte van De Panne.
Dit geeft tijd voor de registratie aan de start en om 9u30 met de tram te vertrekken.
Het einde is voorzien aan de NMBS-treinhalte van Knokke-Heist rond 17u30.

Gezien de afstand tussen het start- en eindstation van de kusttram is het aangewezen om met het openbaar vervoer naar De Panne te reizen en met openbaar vervoer terug vanuit Knokke.