Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Ontmoetingen

Gesprek tussen kunstenaar Benoît van Innis, noA Architecten en kunstcriticus Jan Florizoone
Donderdag
24.11 2011
20:30

In samenwerking met:

Met de steun van:

Tal van ingrepen in gebouwen en openbare ruimten spelen op verrassende manier in op de context en vernauwen zowel als verruimen de relatie tussen beide. In een gesprek wordt op zoek gegaan naar de relatie tussen kunst en architectuur.

Het stadhuis van Menen kaapte reeds meerdere architecturale prijzen weg. Het achttiende-eeuwse complex was doorheen de jaren vergroeid tot een dichtgeslibd, moeilijk werkbaar geheel. Het Brugs- Brussels architectenbureau noA heeft op heel trefzekere wijze het gebouw gestript tot zijn oorspronkelijk bouwkundige structuur en het vervolgens poëtisch opgeladen en verweven met serene ingrepen. Het compromisloos moderne ontwerp sluit naadloos aan bij het historische weefsel van stad en gebouw.

Het gebouw werd opgeladen door een kunstproject dat een artistieke reflectie inhoudt op de historische en culturele waarde van het stadhuis. Benoît van Innis heeft vijf soorten behangpapier ontworpen die verwijzen naar het residentieel verleden van het gebouw. Sequentieel toegepaste, zwart-wit gestructureerde, subtiele patronen zijn getuige van een huiselijke referentie. De kleurnuances ondersteunen de dieptewerking van de ruimtes. Kunstenaar en ontwerper Benoît van Innis werkte reeds vaak samen met gerenommeerde architecten voor spraakmakende projecten.

Copyright: Stijn Bollaert All rights reserved.

In Bistro De Refter te Brugge schilderde Benoît voor noA patronen op de tegelwanden en de zitbanken buiten. Het renovatieproject voor metrostation Maalbeek verliep in samenwerking met architecten Henk De Smet en Paul Vermeulen. De kunstzinnige glaspartijen voor het nieuwe raadhuis in ’s Hertogenbosch (NL) werden gerealiseerd samen met architect D.J. Postel (Kraaivanger-Urbis architecten). Momenteel ontwerpt hij (i.s.m. Marie-José Van Hee en Robbrecht en Daem architecten) vier grote kleurvlakken voor evenveel natuurstenen pleinen in het kader van de renovering van de Markt in Deinze.
Het werk van Benoît vormt een onmiddellijke dialoog met zijn omgeving en laat niemand onbetuigd. Tal van ingrepen in gebouwen en openbare ruimten spelen op verrassende manier in op de context en vernauwen zowel als verruimen de relatie tussen beide. In een gesprek tussen Benoît van Innis, noA-architecten en kunstcriticus Jan Florizoone wordt op zoek gegaan naar de relatie tussen kunst en architectuur.

www.noaarchitecten.net
www.benoit-artist.com

Programma

Bezoek aan het stadhuis van Menen om 19 uur.
Gesprek om 20.30 uur.