De 'brainwashing' van Michel Graves
Michel Graves is de leading architekt van de Amerikaanse post-moderne beweging. Na zijn beginwerken (1966-1976) in een soort neo-Corbusiaanse retoriek en Rietveld-explosies, begon hij vanaf 1976 een daarmee volledig brekende nieuwe vormentaal te ontwikkelen. Een post-modern-classicisme. Een herinterpretatie van klassieke architektuurtema’s die tot een nieuw leven gewekt worden. Met onmiskenbare originaliteit en grote klasse. Zijn doorbraak kwam in 1980 met het wedstrijdprojekt de Portland Building: terzelfdertijd verguisd en omhooggeprezen en het begin van een serie belangrijke bouwopdrachten.
Barbara Vanderwee komt ons vertellen over haar ervaringen tijdens haar stage, de manier van werken in het atelier, en over de figuur van Graves, zijn recent werk en zijn “brainwashing”.
Barbara Vanderwee
Studeerde in 1981 af aan het Sint-Lucas te Schaaarbeek met een eindontwerp waarvoor ze de Van Hoofdprijs ontving. Van oktober ’81 tot december ’82 deed ze haar stage bij Michel Graves in Princeton. Ze werkte mee aan het Humana-project (Louisville-Kentucky). Ze voltooide haar stage in 1983 bij A. Hoppenbrouwers bij wie ze thans werkt als architekt.