Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Jan - Ken - Deng [steen - papier - schaar]

Japan door Koen Van Singel
Vrijdag
20.03 1998
20:30

Meer dan duizend jaar geleden namen de Japanners de gridstructuur over van de Chinese hoofdstad. In tegenstelling tot modernere gridsteden zoals Barcelona werd het dambord van Kyoto ingevuld met ‘tatami-gemoduleerde’ architectuur.

Meer dan duizend jaar geleden namen de Japanners de gridstructuur over van de Chinese hoofdstad. In tegenstelling tot modernere gridsteden zoals Barcelona, Washington en Buenos Aires, werd het dambord van Kyoto ingevuld met ‘tatami-gemoduleerde’ architectuur. Een maatvoering die niet alleen de plattegronden maar ook de wanden en gevels – de derde dimensie – beheerste.
Gezien de huidige, ongecontroleerde invulling van het Kyoto-grid, lijkt deze continue ontwerppraktijk van stedenbouw tot architectuur even veraf als het renaissancistisch of modernistisch ideaal.
Koen Van Singel deed drie maanden onderzoek in Japan en ontdekte dat ‘The Old Capital’, uiteindelijk heel wat perspectieven biedt op een nieuwe omgang met een stedelijke grid.

Koen Van Singel is architect, docent Sint-Lucas Gent en architectuurcriticus.

Programma

De voordrachtavond wordt afgesloten met een reisbriefing voor de Japan-reizigers.