Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Snøhetta (NO)

Door Tarald Lundevall
Donderdag
02.05 2013
20:00

Met de steun van:

Snøhetta is een van de weinige Noorse architectenbureaus die ook internationaal succes oogsten. De samensmelting van architectuur en landschap vormt het centrale punt in hun conceptuele aanpak. Het beste voorbeeld daarvan is hun ontwerp voor de Opera van Oslo.

Snøhetta is een van de weinige Noorse architectenbureaus die ook internationaal succes oogsten. De samensmelting van architectuur en landschap vormt het centrale punt in hun conceptuele aanpak. Het beste voorbeeld daarvan is hun ontwerp voor de Opera van Oslo, dat het in 2001 haalde van 240 andere voorstellen en in 2009 werd bekroond met de Mies van der Rohe Award.
Christopher Hagelund The Norwegian Opera and Ballet, Norway Het dak van het operagebouw, dat zowel de stad als de fjord overkoepelt, werd opgevat als een verlengstuk van de openbare ruimte. Op die manier vormt dit monumentale gebouw een soort drempel tussen het vasteland en de zee, en kunnen voorbijgangers het gebouw gemakkelijk binnenkijken en betreden. Snøhetta liet zich in 2001 al opmerken met de Bibliotheek van Alexandrië. Door een deel van het gebouw onder de aarde te bedelven, kon de kunstmatige airconditioning vervangen worden door een innovatief natuurlijk klimaatsysteem.

Snøhetta werkt momenteel aan andere indrukwekkende projecten: een cultureel centrum, het National September 11 Memorial Museum op Ground Zero in New York, de Wolfe Center for the Arts in Bowling Green State, Ohio, de uitbreiding van Ordrupgaard Museum in Denemarken, de Mutrah Vismarkt in Muscat , Oman, de King Abdulaziz Centrum voor World Culture in Dhahran, Saoedi-Arabië, de bouw van de openbare ruimte in en rond New York City Times Square, en de uitbreiding van het alom geprezen San Francisco Museum of Modern Art.
The Norwegian Wild Reindeer Pavilion
In 2004 ontving het architectenbureau de Aga Khan Award voor Architectuur, en in 2009 werd het geëerd met de Mies van der Rohe Award. De World Architecture Award, als beste culturele gebouw in 2009, en de Europese Prijs voor Stedelijke Openbare Ruimte in 2010 gingen beide naar het Operagebouw in Oslo.

Snøhetta wordt sinds 1989 geleid door drie partners: Kjetil Traedel Thorsen (°1958, Haugesund), Tarald Lundevall (°1948, Oslo) en Craig Dykers (°1961, Frankfurt). Ze hebben bureaus in Oslo en New York en bieden werk aan 120 medewerkers van 17 nationaliteiten. Zij zijn werkzaam in Europa, Azië, de Verrenigde Staten en Canada. De naam van het bureau verwijst naar één van de de hoogste bergtoppen van Noorwegen. De praktijk is gericht op een transdisciplinaire aanpak om vanuit verschillende perspectieven de randvoorwaarden voor elk project te bestuderen. Respect voor diverse achtergronden en culturen is een belangrijk kenmerk van het bureau. Snøhetta weerspiegelt deze waarde in de samenstelling van het bureau met ontwerpers en professionelen uit de hele wereld.