Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Debat

Inside | Outside

Trading between Art and Architecture
04.05 06.05 2017
Cirque (anatomisch auditorium) KASK

Met de steun van:

Kunst en architectuur ondervinden sinds de jaren 1960 een radicale wisselwerking. Waar kunstenaars ‘architecturale’ middelen zoals plannen en modellen gebruikten, echte structuren buiten kunstinstellingen bouwden, of direct ingrepen in stedelijke en openbare ruimtes, hebben architecten ‘artistieke’ strategieën gebruikt zoals sculpturale objecten en installaties, binnen kunstinstellingen, in tentoonstellingen, biënnales en kunstgebeurtenissen.

Kunst en architectuur ondervinden sinds de jaren 1960 een radicale wisselwerking. Waar kunstenaars ‘architecturale’ middelen zoals plannen en modellen gebruikten, concrete structuren buiten kunstinstellingen bouwden, of direct in stedelijke en openbare ruimtes ingrepen, hebben architecten ‘artistieke’ strategieën gebruikt zoals sculpturale objecten en installaties, binnen kunstinstellingen, in tentoonstellingen, biënnales en kunstgebeurtenissen.
Tegelijk hebben kunstinstituten zelf beide activiteiten gecombineerd in een interdisciplinair, hybride veld, spelend met de verschillen tussen de letterlijke en institutionele grenzen van binnen en buiten.

Die uitbreiding was niet alleen een kwestie van het afwijzen en overschrijden van de disciplinaire grenzen en medium gerelateerde dogma’s van het modernisme. Het was ook de keuze en het evalueren van instrumenten. Wanneer “er alleen kunst is” ( Victor Burgin) of wanneer “alles architectuur is” (Hans Hollein), liggen de methoden en concepten van het culturele veld, evenals de status van disciplinaire objecten, te grabbel.

De conferentie Inside | Outside richt zich op specifieke voorbeelden of ‘cases’ van de wederzijdse wisselwerking en transactie: kunstenaars die architectonische middelen en architecten die artistieke strategieën hanteren. De conferentie wil zowel historische als hedendaagse voorbeelden bestuderen van de transpositie van middelen en strategieën van architectuur tot kunst, en omgekeerd tot het punt waar hun status, betekenis of functie wordt losgekoppeld en getransformeerd.

De conferentie Inside | Outside wil de potentiële openingen en mogelijke grenzen van dergelijke uitwisselingen onderzoeken, zowel wat betreft de middelen en strategieën die ze genereren als de context waarin dat gebeurt, dat wil zeggen binnen of buiten de institutionele ruimten en locaties. In die zin ligt de interesse minder in hoe disciplines worden gemobiliseerd door allerhande middelen en strategieën dan andersom.
Elke spreker kreeg de uitnodiging een singulier project te te tonen dat de wisselwerking tussen kunst en architectuur illustreert.
Papers behandelen ook het huidige fenomeen van kunstinstellingen die architecten de kans geven om tijdelijke, grotendeels functieloze paviljoenen en installaties te maken. Ook het tentoonstellen van architectuur, samenwerkingen tussen kunstenaars en architecten en het gebruik van architectuur als medium of onderwerp door kunstenaars komen aan bod.

De conferentie Inside | Outside: Trading between Art and Architecture is het eerste evenement van ‘Is Architecture Art?’, een onderzoeksproject van the Centre for Architecture, Theory, History and Criticism (ATCH), van de School of Architecture, University of Queensland (AUS) in partnership met de Vakgreoep Architectuur en Stedenbouw, Universiteit Gent (BE). Het project wordt gefinancierd door Discovery Grant of the Australian Research Council (ARC). Meer informatie over het team en het lopende onderzoek is beschikbaar op de website: https://isarchitectureart.com
De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), School of Arts, Gent (BE) en wordt ondersteund door Archipel.

Programma

Programma

Donderdag 04 Mei
20:00: Keynote 1 Sarah Oppenheimer: “S-337473 / S-281913”
(+ book launch ‘S-337473’)

Vrijdag 05 Mei

10:00 – 12:00 Session 1
Mark Dorrian: “Art / Architecture / Concept”
Léa-Catherine Szacka: “Massimo Scolari: The Real, the Unreal and the Problem of Representation”
Annalise Varghese: “Paper Architecture to Architectural Pavilions and Back Again”
John Macarthur: Pardo’s Plumbing

13:00 – 15:00 Session 2
Stefaan Vervoort: “’Mies en Abyme.’ On Ludger Gerdes’s Bau-Bild Krefeld, Gartenfragment (1984)”
Maarten Liefooghe: “Grindbakken by Rotor: The Art and Architecture of Framing In-situ”
Stephen Walker: “Warren & Mosley: Architecture of We”
Ashley Paine: “Staging the Architectural Interior: Spencer Finch’s Windows”

15:30 – 17:00 Session 3
Angeligue Campens: “It is suddenly obvious that a passenger’s view is worth describing. Signal”
Emily Scott: “Visionary Architecture in the Age of Mass Incarceration: Jackie Sumell’s The House That Herman Built (2003-present)”
Susan Holden: “Assemble’s Turner Prize”

20:00 Keynote 2 John Körmeling: “Better City, Better Life”
(+ book launch ‘Triple Bond’)

Zaterdag 06 Mei

10:00 – 11:30 Session 4
Guy Châtel & Wouter Davidts: “Rooms and Clouds: Gerhard Richter and Architecture”
Rosemary Willink: “’Breuer Revisited’: Photography of the museum, in the museum”
Mark Linder: “Kiesler and Imaging: What Was His Vision Machine?”

11:30 – 12:00 Closing remarks