Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Poëzie van een dialoog: VRT & RTBF

Robbrecht en Daem, Dierendonckblancke en MDW/V+
Donderdag
27.04 2017
20:00

Met de steun van:

Zowel de VRT als de RTBF bouwen. In de toekomst zullen ze elk in een apart omroepgebouw zetelen, en dit zij aan zij op dezelfde site aan de Reyerslaan te Brussel. Archipel brengt beide ontwerpteams samen en kijkt in hoeverre zij mekaar kunnen aanvullen en sublimeren. Hoe de Reyerssite een deel van het Belgisch ‘imago’ naar de wereld toe zal kunnen uitstralen.

Zowel de VRT als de RTBF gaan bouwen. Voorlopig huizen beide omroepen nog samen. In de toekomst zullen ze elk in een apart omroepgebouw zetelen, en dit zij aan zij op dezelfde site aan de Reyerslaan te Brussel.
Laureaat van de open oproep voor het VRT-gebouw is het team Dierendonckblancke en Robbrecht&Daem architecten, i.s.m. Arup en VK Engineering.
Laureaat van de open oproep voor het BRTF-gebouw is het team MDW en V+, i.s.m. Tractebel Engineering en Socotec.

Archipel brengt beide ontwerpteams samen en kijkt in hoeverre zij mekaar kunnen aanvullen en sublimeren. Hoe de Reyerssite een deel van het Belgisch ‘imago’ naar de wereld toe zal kunnen uitstralen.

HET VRT ONTWERP.

Twee quotes van de ontwerpers geven een mooie omschrijving:
“wat we eigenlijk proberen te doen is basismaterialen, basisdetails zodanig verzorgen dat ze een bijzonder karakter krijgen” (Alexander Dierendonck)
“wij willen niet speciaal zijn” (Paul Robbrecht).
De website van de Vlaamse Bouwmeester zegt:
Het ranke parkgebouw afgewerkt met kristallijne huid van gestructureerd glas en aluminium frames vlijt zich neer in een wisselende topografie. De verschillende zijden bieden antwoorden op de diverse context. Aan de ene kant adresseert het volume zich als parkzijde onmiddellijk aan de begraafplaats voor gefusilleerden in beide wereldoorlogen. Aan de andere zijde nestelt het volume zich in het stedelijke weefsel. Opgedeeld in een ‘hoofd’ en ‘lichaam’ benadrukt de volumetrie een multifunctionele voetgangerspassage tussen het centrale gedeelte van het park en de nieuw ontdekte parkkamer tussen de sociale woongebouwen. Ergens onderin worden auto’s en logistiek intern afgewikkeld. Als overdekt plein biedt de passage nu eens plaats aan een boekenmarkt, een filharmonisch concert, een televisieshow of een vluchtplek tijdens een regenbui. Hoofd en lichaam, of geblokte toren en hoofdvolume, worden nagenoeg symbolisch verbonden met een doorlopende laag van de nieuwsdienst. Aan de zuidzijde bevindt zich de tuinkamer. Een open niet geconditioneerde ruimte afgewisseld met balkons die als een informele werkplek dient ten aanzien van de formele werkplekken in het verwarmd volume. Deze werkplekken vinden hun plaatsen in een continue van alternerend dubbelhoge ruimtes die licht en lucht vrijelijk binnen laten komen. De studio’s zijn zo gepositioneerd dat zij het meest kunnen betekenen voor hun publiek of gebruiker: soms onderin op een logistieke laag, maar ook in de nabijheid van het park op het gelijkvloers of bij de nieuwsdienst.

HET RTBF ONTWERP.

Geen exuberant project of mediapaleis, maar wel een duurzaam project, une Maison de Média, in harmonie met het ontwerp voor de VRT. Wat beide projecten bindt, is het zoeken naar poëzie in de functionaliteit, poëzie in de rationaliteit, met oog voor ruimte, voor beleving, voor ontmoeting, voor alledaagsheid.
MDW architecture is het bureau rond de architecten Marie Moignot en Xavier De Wil. Samen met hun team hebben ze al aan talrijke grote projecten meegewerkt. Zo is het wooncomplex La Savonnerie in Anderlecht van hun hand, net als de nieuwe politietoren van Charleroi, twee realisaties waarvoor ze verschillende awards ontvingen.
V+ ‘Vers plus de bien-être’, werd opgericht door Jörn Aram Bihain en Thierry Decuypere. Hun bureau ontwierp ook het regionale RTBF-gebouw in Charleroi en de bekroonde watertoren van Ghlin.

Nieuwe stadswijk.

De terreinen van de openbare omroepen VRT en RTBF worden de komende jaren herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met naast nieuwe omroepgebouwen ook plaats voor andere mediabedrijfjes, woningen en voorzieningen. Naast de twee nieuwe omroepgebouwen komen een park van 8 ha en 2.000 tot 3.000 woningen met allerlei openbare voorzieningen. ‘Mediapark.brussels’ moet uitgroeien tot een regionaal park vol activiteiten, waar ook plaats is voor woningen en dat in de omgeving en omringende wijken wordt geïntegreerd. De geplande nieuwbouw van de Nederlandstalige en Franstalige radio- en televisiezenders is het eerste project dat in dit nieuwe mediapark zal worden gerealiseerd.