Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Deens design

Danish Design Days

Archipel steunt een initiatief van de Deense Ambassade en het Deens Cultureel Instituut. Met een lezing door Jan Gehl willen zij de Deense architectuur in de schijnwerpers zetten.
Drie jaar geleden organiseerde Archipel reeds een bijzondere boeiende lezing met Jan Gehl in het Concertgebouw in Brugge, naar aanleiding van de Kunst en Architectuurtriënnale 2015. De lezing gaat door in het kader van Danish Design Days. Voor wie deze boeiende man nog niet aan het woord hoorde, of nog eens wil horen, is dit een bijzondere opportuniteit gezien de leeftijd van Jan Gehl (83 jaar).

Denemarken is een van de belangrijkste designlanden ter wereld. Dankzij de vele bekende ontwerpers uit de jaren 50 zoals Arne Jacobsen, Hans Wegner en Børge Mogensen, is Denemarken uitgegroeid tot een land dat synoniem staat voor strakke lijnen, hoge functionaliteit en een land waar op een andere manier nagedacht wordt over design. Danish Design laat zijn stempel na. Ook Jan Gehl is wereldwijd vermaard om zijn baanbrekende werk als stedenbouwkundige en architect. Zijn visie op duurzaamheid als als we het over steden en openbare ruimte hebben, hebben steden terug leefbaar gemaakt. Jan Gehl lost met zijn verhaal een aantal belangrijke vragen in. Is het voldoende om met duurzame materialen te werken of te pleiten voor meer voetgangers en fietsers? Of zijn steden die op menselijke maat zijn gebouwd per definitie duurzaam? En wat betekent dit dan concreet voor de ontwerper van de openbare ruimte?

Jan Gehl zal het hebben over leefbare steden. Al meer dan een halve eeuw zet hij zich in om steden (om) te vormen tot prettige leefomgevingen waarin de inwoners centraal staan. Zijn hoofdbekommernis is zorgen voor aangename stads- en dorpskernen die uitnodigen om te wandelen, te fietsen, te lopen, te spelen en te wonen.

Om persoonlijke redenen zal de tweede aangekondigde lezing door Anders Eske Laurberg Hansen niet doorgaan.

Lezing

Wanneer?

wo 20 februari 2019 19:00

Waar?

Deense Ambassade
Aarlenstraat 73
1040 Brussel

Publicaties


In samenwerking met:

Met de steun van: