Jan Gehl
Jan Gehl (°Kopenhagen, 17 september 1936) is een Deense architect en stedenbouwkundige met bureau in Kopenhagen.
Gehl studeerde af als architect aann de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen in 1960. In 1966 startte hij een onderzoek voor de instelling voor “studies van de vorm en het gebruik van de openbare ruimte,” en is sindsdien een docent en professor in Kopenhagen, alsook gastprofessor in Canada, de VS, Nieuw-Zeeland, Mexico, Australië, België, Duitsland, Polen en Noorwegen.
Gehl publiceerde zijn invloedrijke “Life Between Buildings” in het Deens in 1971, een eerste Engels vertaling werd gepubliceerd in 1987. Gehl pleit voor een verstandige, ongecompliceerde aanpak ter verbetering van stedelijke vorm: het systematisch documenteren van de stedelijke ruimte, het geleidelijke verbetereren van deze, om dan weer deze te documenteren. Gehl’s boek “Public Spaces, Public Life” beschrijft hoe dergelijke incrementele verbeteringen Kopenhagen hebben getransformeerd van een auto-gedomineerde stad naar een voetgangers-georiënteerde stad in meer dan 40 jaar. De Strøget autovrije zone in Kopenhagen is een van de langste verkeersvrije winkelstraten in Europa, is vooral het gevolg van Gehl’s werk.
Gehl crediteert Jane Jacobs “de grootmoeder van de humanistische planning” voor het vestigen van zijn aandacht op het belang van de menselijke schaal. Vijftig jaar geleden zei ze “Trek erop uit en zie wat werkt en wat niet werkt, leer van de werkelijkheid. Kijk door je ramen, wandel door de straten en langs pleinen en zie hoe mensen daadwerkelijk gebruik maken van ruimtes, leer daaruit en gebruik het.”