Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Christian De Portzamparc

Christian de Portzamparc (°Casablanca, Marokko, 5 mei 1944) is een Franse architect en stedenbouwkundige met bureau in Parijs. Hij won de Pritzkerprijs in 1994.

Hij studeerde af aan de Ecole Nationale des Beaux Arts in Parijs. In 1966 reisde hij naar New York waar hij een paar maanden stopte met architecuuur – “Architectuur leek me te bureaucratisch, en niet vrij genoeg in vergelijking met de kunst te zijn, en de modernistische idealen die ik eerder aanbeden had, leken me niet in staat te zijn om de rijkdom van het echte leven te bereiken.” Toch keerde hij terug naar zijn studies in 1967 en zou afstuderen aan de Beaux-Arts in 1970.

Hij starte zijn bureau in 1980, samen door Marie-Elisabeth Nicoleau, Étienne Pierres en Bertrand Beau, Het bureau is gevestigd in Parijs, met ook’satelliet’ kantoren in de buurt van bouwplaatsen, in aanvulling op de kantoren in New York en Rio de Janeiro.

Christian de Portzamparc richt zich op alle schalen van de bouw, van eenvoudige gebouwen tot het stedelijke herdenken; de stad is een van hun hoofddoelen van hun werk, het ontwikkelen in parallel en in crossover langs drie grote lijnen: wijk of stadsdelen, individuele gebouwen en wolkenkrabbers.