Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Jože Plečnik

Jože Plečnik (°Ljubljana, 23 januari 1872 – †7 januari 1957) was een Sloveens architect die een grote invloed op de moderne identiteit van de stad van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

Hij studeerde bij opgemerkt Weense architect en pedagoog Otto Wagner en werkte in Wagners architectenbureau tot 1900. Plečnik gaf Ljubljana, de moderne identiteit door het ontwerpen van iconische gebouwen zoals de Sloveense Nationale en de universiteitsbibliotheek. Zijn architectonische opdruk op Ljubljana is vergeleken met de impact Antonio Gaudi gehad op Barcelona.

Tijdens de communistische periode van de Sloveense geschiedenis viel Plečnik uit de gratie als katholiek en zijn onderwijs rol aan de universiteit geleidelijk werd verminderd, omdat hij meer dan 70 jaar oud was. Hij kreeg minder opdrachten, hoewel hij voltooien enkele kleinere monumenten, fonteinen en de kerk renovaties in de jaren 1950.