Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Amateur Studio

Amatur Studio is een Chinese architectenbureau gevestigd in 1997 in Hangzhou, opgericht door Wang Shu en Lu Wenyu. In 2012 won Wang Shu de Pritzkerprijs.

Wang Shu (王澍)
Wang Shu (°4 november 1963, Ürümqi) begon als kind te tekenen en schilderen, zonder enige formele kunstopleiding. Ondanks de anti-intellectuele hartstocht van de ‘culturele revolutie’ (1966-1976), gaf zijn moeder hem toegang tot de bibliotheek en las hij veel, van ‘Poesjkin tot Lu Xun’. Als compromis tussen zijn passie voor kunst en techniek, op aanbeveling van zijn ouders, koos Wang ervoor om architectuur te studeren aan de School of Architecture van de Southeast University in Nanjing, provincie Jiangsu (voorheen Nanjing Institute of Technology genoemd) en behaalde een bachelordiploma in 1985 en een masterdiploma in 1988.

Hoewel Wang in zijn vroege leven in Ürümqi en Beijing woonde, verhuisde hij na zijn studie naar Hangzhou vanwege de natuurlijke landschappen en de eeuwenoude kunsttraditie van de stad. Hij werkte voor de Zhejiang Academie voor Schone Kunsten (nu China Academy of Art) en voltooide in 1990 zijn eerste architectonische project, een jeugdcentrum in de stad Haining bij Hangzhou.

Wang had tussen 1990 en 1998 geen commissies. Gedurende die tijd steunde zijn vrouw Lu Wenyu het gezin. In plaats daarvan koos hij ervoor om zijn studie voort te zetten aan de School of Architecture van de Tongji Universiteit in Shanghai, waar hij in 2000 promoveerde.

Lu Wenyu (陆文宇)
Lu Wenyu (°1967, Ürümqi) groeide op in Urumqi. Haar onderwijzeres, die architect was geweest, leerde haar tekenen en moedigde haar aan zich aan te melden bij de Southeast University in Nanjing om architectuur te studeren. Lu Wenyu studeerde architectuur aan het Nanjing Institute of Technology.