Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Álvaro Siza Vieira

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira (°Matosinhos, 25 juni 1933) is een Portugees architect, hij won de de Pritzkerprijs in 1992.

De architectuur van Álvaro Siza heeft grote invloed, hij wordt gezien als één van de belangrijkste architecten van dit moment. Zijn stijl is bijzonder moeilijk te omschrijven. Als hij aan een nieuw project begint start hij met een uitgebreide analyse van de context. Zijn architectuur vloeit voort uit deze analyse. Siza heeft groot respect en interesse voor traditie, hij probeert tradities op te pakken en te ontwikkelen/transformeren. In zijn projecten is altijd iets traditioneels en iets vernieuwends te vinden. Zijn projecten zijn te zien als een poging om een bestaande situatie te ontwikkelen.

Siza wordt veelal een minimalist en een expressionist genoemd, hij noemt zichzelf echter een functionalist. Zijn architectuur is ingewikkeld en laat zich moeilijk omschrijven. Om het te begrijpen dient het bezocht en bestudeerd te worden. Bijzonder in zijn werk is het spel met licht, licht komt vaak uit bijzondere hoeken. Hierbij maakt hij veelal gebruik van reflectie op meestal wit geschilderde wanden.