Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Jean Nouvel

Jean Nouvel (°Fumel, 12 augustus 1945) is een Frans architect, hij won de Pritzkerprijs in 2008.

Jean Nouvel is een zoon van Reneé en Roger Nouvel. Hij moest vaak verhuizen vanwege zijn vaders werk. Zijn ouders wilden dat hij wiskunde en een taal ging studeren. Zelf wilde hij graag kunst studeren. Ze vonden een middenweg door Nouvel architectuur te laten studeren. Ze vonden dat minder riskant dan kunst. Nouvel studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs.

Van 1967 tot 1970 werkte hij bij Claude Parent en Paul Virilio, die hem na een jaar projectmanager maakte van de bouw van een groot appartementencomplex. In 1975 opende hij zijn eigen bureau en deed aan verschillende wedstrijden mee.

Nouvel vindt het belangrijk dat het gebouw dat hij ontwerpt dat harmonieus is met zijn omgeving en locatie. Hoewel Nouvel samenhang probeert te creëren is er een zekere continuïteit te zien van het een naar het andere gebouw. In bijna al zijn gebouwen laat Nouvel steeds weer een samenspel zien van transparantie, schaduw en licht. Hij heeft inmiddels wereldwijd meer dan 80 gebouwen op zijn naam staan.