Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Akihisa Hirata

Akihisa Hirata (°1971) is een jonge Japanse architect die met zijn vernieuwende ideeën over organische architectuur de wereld verbaast. Na zijn studies in de Kyoto Universiteit werkte hij gedurende acht jaar bij Toyo Ito. Hij speelde o.a. een belangrijke rol in het Brugge 2002 Paviljoen op de Burg in Brugge, in de eerste wedstrijd voor het Forum voor Muziek, Dans en Cultuur in Gent in 2004, en in het Tod’s gebouw in Omotesando (Tokio). In 2005 richtte hij met succes een eigen bureau op onder de naam Akihisa Hirata Architecture Office. Momenteel verwerft hij heel wat bekendheid en werkt hij zowel in Japan (One Roof Apartment in Niigata, het Tree-ness Huis en het Bloomberg paviljoen in Tokio) als op internationaal terrein (met projecten als Foam Form in Kaohsiung in Taiwan, de Tangle Table voor Art Basel en een installatie voor Frieze Art in Londen).

Deze jonge Japanse architect heeft duidelijk een unieke stijl ontwikkeld die zijn oorsprong vond in de achtjarige ervaring binnen het bureau van Toyo Ito. Hij leerde er wiskunde en natuur verenigen. Geometrische studies gebaseerd op algoritmen en natuurlijke vormen behoren tot zijn dagelijkse bezigheid. Hierbij dienen we op te merken dat Toyo Ito als één van de eersten aandrong op de noodzaak om de natuur te bestuderen in zijn organische essentie als een product van genetische algoritmes die het raadsel van de groeipatronen van vormen zou kunnen ontrafelen.