Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

WOHA

WOHA is een in Singapore gevestigd architectenbureau, opgericht in 1994 door Wong Mun Summ (geboren 18 augustus 1962) en Richard Hassell (geboren 28 oktober 1966). De bureaunaam is een samenvoegsel van de eerste letters uit hun achternamen WOng en HAssell.

In 1989 studeeerde Wong af aan de Nationale Universiteit van Singapore en studeerde Hassell af aan de Universiteit van West-Australië. Beiden werkten vervolgens bij Kerry Hill Architects in Singapore, waar ze zich realiseerden dat ze een logische aanpak deelden voor het oplossen bouwkundige problemen, bepaald door de eisen van het programma van een gebouw in plaats van het vormgeven van de mogelijkheden.

In hun vroege jaren werd het bureau bekend in heel Zuidoost-Azië voor hun sterk gedetailleerde woningen in Singapore. In 2000, toen het bureau de vergelijkende onderzoeken won voor twee MRT-stations in Singapore en de commissie voor het 1 Moulmein Rise flatgebouw, besloten ze zich te richten op de publieke en commerciële architectuur in plaats van huizen. Hun mislukte toegang tot de Duxton Plain Volkshuisvesting concurrentie in 2001 was een baanbrekende regeling, die negen veertig verdiepingen tellende torens bestaat, van elkaar gescheiden door grote verticale ruimte en verbonden door sky straten op elke vijfde niveau. Door het openen van de elementen van het gebouw en het creëren van natuurlijke ventilatie, WOHA voorstelden een nieuw model voor tropische architectuur en een passieve structurele oplossing voor de problemen van duurzaamheid. Deze ideeën werden vervolgens aangepast aan een reeks van voltooide woontorens en openbare gebouwen, met name Newton Suites en de Hogeschool voor de Kunsten in Singapore, en The Met en Hansar in Bangkok. Deze hoogbouw projecten verschijnen als monumentale uitingen van hun structurele functies, en aantonen dat er een duurzaam alternatief voor generieke-glas beklede torens. Greenery wordt veelvuldig gebruikt als een beschermende tweede huid op de gevels van de gebouwen, in het bijzonder de wanden van opknoping wijnstokken. Wanneer The Met won de RIBA Lubetkin Prize in 2011.