Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron is een Zwitserse architectenbureau opgericht in 1978 met hoofdkantoor in Basel. Herzog & de Meuron werden bekroond met de Pritzkerprijs in 2001.

Jacques Herzog (°19 april 1950) en Pierre de Meuron (° 8 mei 1950) studeerden beiden aan de ETH in Zürich. Ze zijn beiden gastprofessoren aan de Harvard University Graduate School of Design sinds 1994 en professoren aan de ETH Zürich sinds 1999.

“Ze verfijnen de tradities van het modernisme tot elementaire eenvoud, terwijl het transformeren van materialen en oppervlakken door middel van de exploratie van nieuwe behandelingen en technieken.” In 2006, de New York Times Magazine noemde hen “een van de meest bewonderde architectenbureaus in de wereld.”

Vroege werken HdM waren reductionistische stukken van de moderniteit die op hetzelfde niveau als de minimalistische kunst van Donald Judd geregistreerd. Echter, hun recente werk bij Prada Tokyo, de Barcelona Forum Gebouw en het Nationale Stadion van Peking voor de Olympische Spelen van 2008, wijzen op een veranderende houding. De vormen en het vormen van een aantal van de werken suggereren glaskunst en kunstvoorwerpen die men zou zien op een salontafel, als een art deco asbak of eigenzinnige container voor chocolade – een gebouw wordt een opgeblazen versie van bureau kunst omdat het computer kan doen, na te bootsen de plasticiteit van het medium, en het mogelijk te maken als een staaltje van techniek.

Commitment HdM’s van articulatie door middel van de materialiteit is een rode draad door al hun projecten. Hun formele gebaren over het algemeen gevorderd van de puristische eenvoud van rechthoekige vormen tot meer complexe en dynamische geometrieën. De architecten noemen vaak Joseph Beuys als een blijvende artistieke inspiratie en samen te werken met verschillende kunstenaars op elk architecturaal project. Hun succes kan worden toegeschreven aan hun vaardigheden in het openbaren van onbekende of onbekende relaties door gebruik te maken van innovatieve materialen.