Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Paul Felix

Paul Felix (°Oostende, 8 december 1913 – †Oostende, 5 januari 1981) was een Belgische architect uit Oostende.

Hij introduceerde een ‘nuchtere, functionele bouwstijl’ in België.

Paul Felix, oudere broer van advocaat, schepen en kunstschilder Jan Felix, volgde humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende, en studeerde vervolgens af als ingenieur-architect (1937) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij realiseerde vrij snel een eerste project: een school in Slijpe. In zijn beginperiode combineerde hij het ontwerpen met lesopdrachten in het Onze-Lieve-Vrouwecollege en het Vrij Technisch Instituut in Oostende.

Vanaf 1945 richtte hij een eigen architectenbureau in. Langzamerhand brak het modernisme door in zijn ontwerpen. Zijn stijl kenmerkte zich door een heldere geometrie en sober materiaalgebruik. Met zijn realisaties leverde hij een belangrijke bijdrage aan het modernisme van de jaren vijftig in België, in het bijzonder in het katholieke milieu.

In 1952 werd hij buitengewoon docent en in 1958 buiten hoogleraar aan de architectuurafdeling van de Faculteit voor Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij een diepgaande herstructurering van het architectuuronderwijs doorvoerde. Hij werd corresponderend lid (1962) en werkend lid (1965) van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.