Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Ieoh Ming Pei

Ieoh Ming Pei (貝聿銘; °Guangzhou, 26 april 1917 – 16 mei 2019) was een Chinees-Amerikaanse architect. Pei won de Pritzkerprijs in 1983.

Pei groeide op in Hong Kong en Shanghai en haalde al op jonge leeftijd inspiratie uit de tuinvilla’s in Suzhou, het traditionele toevluchtsoord van de geleerde adel waartoe zijn familie behoorde. In 1935 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en schreef hij zich in aan de architectuurschool van de University of Pennsylvania, maar hij stapte snel over naar het Massachusetts Institute of Technology.

Hij was niet tevreden met de focus op beide scholen op Beaux-Arts-architectuur en bracht zijn vrije tijd door met onderzoek naar opkomende architecten, met name Le Corbusier. Na zijn afstuderen trad hij toe tot de Harvard Graduate School of Design (GSD) en raakte bevriend met de Bauhaus-architecten Walter Gropius en Marcel Breuer. In 1948 werd Pei gerekruteerd door de vastgoedmagnaat William Zeckendorf uit New York, voor wie hij zeven jaar werkte voordat hij in 1955 een onafhankelijk ontwerpbureau oprichtte, I. M. Pei & Associates. In 1966 werd dat I. M. Pei & Partners, en in 1989 werd dat Pei Cobb Freed & Partners. Pei ging in 1990 met pensioen. Na zijn pensionering werkte hij als architectenadviseur, voornamelijk bij het architectenbureau Pei Partnership Architects van zijn zoons.