Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Zaha Hadid

Zaha Hadid (°Bagdad, 31 oktober 1950 – †London; 31 maart 2016), is een Britse architecte van Irakese afkomst, ze won de Pritzkerprijs in 2004.

Hadid heeft wiskunde gestudeerd aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en daarna studeerde ze architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas. In 1979 begint ze haar eigen bureau. Haar ontwerpen zijn in de deconstructivistische stijl. Van een sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte de architecte haar persoonlijke handtekening.

Als industrieel vormgever ontwierp zij ook loungezetels, een conceptcar en damesschoenen. Voor de US kunsthandelaar Kenny Schachter bedacht zij een acht meter lange speedboot met asymmetrische vormen.