Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Tadao Ando

Tadao Ando (安藤 忠雄, °Osaka, 13 september 1941) is een Japanse autodidactische architect. Hij is de winnaar van de Pritzkerprijs 1995.

Opgegroeid bij grootmoeder, weg van zijn tweelingbroer. Hij werkte als bokser voordat hij zich op het beroep van architect vestigde, ondanks dat hij nooit een formele opleiding in het veld had gehad. Onder de indruk van het door Frank Lloyd Wright ontworpen Imperial Hotel tijdens een reis naar Tokio als tweedejaars middelbare scholier, besloot hij uiteindelijk zijn bokscarrière binnen twee jaar na zijn afstuderen aan de middelbare school te beëindigen om architectuur te gaan nastreven. Hij volgde nachtlessen om te leren tekenen en volgde schriftelijke cursussen over interieurontwerp. Hij bezocht gebouwen die waren ontworpen door gerenommeerde architecten als Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright en Louis Kahn voordat hij in 1968 terugkeerde naar Osaka om zijn eigen ontwerpstudio op te richten, Tadao Ando Architects and Associates.