Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Maarten Van Severen

Maarten Van Severen (°Antwerpen, 5 juni 1956 – †Gent, 21 februari 2005) was een Belgische meubelontwerper en interieurarchitect.

Hij kwam uit een artistieke familie: zijn vader was de abstract werkende kunstschilder Dan Van Severen en zijn broer Fabiaan Van Severen is ook ontwerper. Maarten Van Severen begon een studie architectuur in Gent, en ontwierp vanaf 1986 meubels. Hij wordt beschouwd als een van de weinige Belgische ontwerpers die wisten door te dringen tot de internationale designtop. Van Severen overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Maarten Van Severen werkte samen met verschillende grote meubelproducenten, zoals Vitra, Edra, Kartell, Bulo, aiki (het voormalige Top Mouton) en Pastoe. Zijn bekendste ontwerp is de door Vitra geproduceerde stoel .03, de industriële versie van zijn eerdere ontwerp CN° II. Het comfort ervan ligt in de combinatie van een stalen structuur met een zitting en rugleuning in polyurethaanschuim. In de rugleuning zitten bladveren. De voorpoten zijn in aluminium.

Van Severen beperkte zich niet tot het ontwerpen van meubels. Zijn interesse in de wisselwerking van meubels met de architecturale omgeving leidde tot een herhaalde samenwerking met de Nederlandse architect Rem Koolhaas en diens bureau OMA, bijvoorbeeld bij de Parijse Villa Dall’Ava, een woning in Floirac, de openbare bibliotheek van Seattle, de Casa da Música in Porto en de Nederlandse ambassade in Berlijn. Voor het Van Abbemuseum in Eindhoven van architect Abel Cahen realiseerde hij de publieksruimtes (balie, bibliotheek, auditorium, educatieve ruimte en restaurant). Zijn eerste en tevens zijn laatste integrale architectuurproject realiseerde hij voor de tweelingbroers Stefan en Kristof Boxy, een keukenpaviljoen voor hun traiteurszaak in Deurle.