Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Alberto Alessi

Alberto Alessi (°Arona, Italië, 1946) is eigenaar van Alessi.

Alberto, de oudste zoon van Carlo Alessi, behoort tot de derde generatie van de familie Alessi en trad officieel toe tot het bedrijf in 1970, de dag nadat hij zijn diploma rechten behaalde. Aanvankelijk had hij de leiding over de handel, de ontwikkeling van nieuwe producten en communicatie.

Alessi is een bedrijf in huishoudelijke artikelen en keukengerei uit Italië. Ze maken alledaagse voorwerpen van kunststof en metaal, ontworpen door bekende ontwerpers.

Vanaf de jaren tachtig werd Alessi vooral geassocieerd met het idee van ‘designer’-objecten – anders gewone gereedschappen en objecten uitgevoerd als hoogwaardig design, vooral in een postmoderne modus, van ontwerpers als Philippe Starck. Veel van de vroege gedenkwaardige “designerwaterkokers”, “designertandenborstels”, “designerkeukengerei”, enzovoort, waren producten van Alessi, hoewel de concurrentie in deze productcategorie sindsdien enorm is toegenomen.

Alessi werd in 1921 opgericht door Giovanni Alessi. Het bedrijf begon als werkplaats in Valle Strona, vlakbij het Ortameer in de Italiaanse Alpen, vlakbij Zwitserland. Een gebied dat bekend staat om zijn traditie in het maken van kleine voorwerpen van hout of metaal voor in huis en in de keuken in het algemeen. Alessi begon met het produceren van een breed assortiment serviesgoed in nikkel, chroom en verzilverd messing. Het was de bedoeling van het bedrijf om met behulp van machines handgemaakte artikelen te produceren. Ontwerp in de huidige betekenis van het woord begon toen Carlo Alessi (geboren 1916), zoon van Giovanni, tot hoofdontwerper werd benoemd. Carlo is opgeleid als industrieel ontwerper. Tussen 1935 en 1945 ontwikkelde hij vrijwel alle producten die Alessi produceerde. In 1945 klom hij op tot CEO en ontwierp hij het koffieservies.

Alessi-producten zijn te zien in musea over de hele wereld, zoals het Museum of Modern Art New York, het Metropolitan Museum of Art, het Victoria and Albert Museum, het Pompidou Centre en het Stedelijk Museum Italië.