Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

SANAA

SANAA (Sejima And Nishizawa And Associates) is een architectenbureau uit Tokio, Japan. Het werd in 1995 opgericht door twee Japanse architecten Kazuyo Sejima (°妹島和世, 1956) en Ryue Nishizawa (°西沢立衛, 1966) en werken nog steeds aan afzonderlijke projecten buiten SANAA. Sejima en Nishizawa werden bekroond met de Pritzkerprijs in 2010.

SANAA’s werk omvat een groot aantal bekende openbare gebouwen, zoals de New Museum en het Rolex Learning Center, maar de architecten experimenteren ook met woningen, vooral in hun individuele praktijken. Ondanks hun witheid, zijn de gebouwen van SANAA verre van modernistische architectuur. De architecten blijven elementen van twijfel en onduidelijkheid op nemen in hun werken. Het uitgebreide gebruik van glas in de architectuur SANAA’s heeft een heel ander effect dan in de meeste glazen gebouwen, ze gebruiken het glas ook voor reflecties en het creëren van gelaagde ruimten met onduidelijke grenzen. De architecten gebruiken graag speelse elementen in hun architectuur, ze trachten humor en ervaring toe te voegen.

SANAA uit vaak dat ze een “vierde dimensie” in hun ruimte ontwerpen. Dit wil zeggen dat de complexiteit van hun gebouwen niet enkel kan verklaard worden met tekeningen of foto’s. Het vleugje humor, de ruimtelijke dubbelzinnigheid en het gebruik van reflecties vereisen een bezoek aan de gebouwen om ze echt te begrijpen.

In 2004 ontving SANAA de Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië voor de 21st Century Museum of Contemporary Art. In 2010 werd SANAA bekroond met de hoogste eer in de architectuur, de Pritzker Prize.