Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Sigurd Lewerentz

Sigurd Lewerentz (°Sandö, 29 juli 1885 – †Lund, 29 december 1975) was een Zweeds architect.

Lewerentz was in eerste instantie opgeleid als werktuigbouwkundig ingenieur aan de Chalmers University of Technology in Göteborg (1905-8). Later ging hij op architectonische stage in Duitsland. Hij starte eerst zijn eigen bureau in Stockholm in 1911, en door zijn samenwerking met Gunnar Asplund werd hij betrokken bij het ontwerp van de begraafplaats.

Samen maakten ze een winnende inzending voor de Stockholm Zuid (Woodland) Begraafplaats wedstrijd van 1914-1915. Dit project werd aanvankelijk uitgevoerd door zowel architecten, maar de laatste fasen werden gedaan door Asplund alleen. Hij en Asplund werden benoemd als de belangrijkste architecten van de Stockholm International Exhibition (1930), maar daarna Lewerentz werd gedesillusioneerd, Lewerentz afgekeerd van architectuur voor vele jaren, en van 1940 liep hij een fabriek voor de productie van ramen en andere architectonische inrichting van zijn eigen ontwerp.

Sigurd Lewerentz, samen met zijn collega Erik Lallerstedt en David Helldén, gemaakt tussen 1933 en 1944, wat wordt beschouwd van één van de meesterwerken van de functionalistische architectuur, Malmö Opera en het Muziektheater. De foyer wordt beschouwd van bijzondere schoonheid, met zijn open oppervlakken en prachtige marmeren trappen en het is versierd met een aantal kunstwerken van kunstenaars zoals Carl Milles en Isaac Grünewald. Hij werd bekroond met de Prins Eugen Medalfor architectuur in 1950.