Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Baksteencultuur in de Scandinavische architectuur

Door Thomas Bo Jensen
Donderdag
25.04 2013
20:00
Campus Sint-Lucas Gent - Auditorium A4

In samenwerking met:

Met de steun van:

Bakstenen zijn bekend als bouwmateriaal in Denemarken en trouwens in heel Scandinavië gedurende de voorbije 900 jaar. De lange levensduur en het feit dat de materialen onbrandbaar zijn, maakten dat baksteen geleidelijk houten huizen in de steden heeft vervangen. Men vindt een breed scala aan architectuurgeschiedenis in baksteen in het hoge Noorden.

Bakstenen zijn bekend als bouwmateriaal in Denemarken en trouwens in heel Scandinavië gedurende de voorbije 900 jaar. De lange levensduur en het feit dat de materialen onbrandbaar zijn, maakten dat baksteen geleidelijk houten huizen in de steden heeft vervangen. Men vindt een breed scala aan architectuurgeschiedenis in baksteen in het hoge Noorden, en in het bijzonder in het zuiden van Zweden en Denemarken.

Exner Saedden Kirke

Deze lezing behandelt de moderne Deense baksteentraditie vanaf P.V. Jensen Klint (1853-1930) die de fantastische Grundtvig kerk bouwde. Vervolgens worden een aantal functionalistische/modernistische architecten behandeld, waaronder Kay Fisker (1893-1965) die de Aarhus universiteit en Deens Instituut te Rome bouwde, en die bovendien vele hedendaagse Zwitserse architecten inspireerde; Arne Jacobsen die een hele reeks moderne eengezinswoningen bouwde in de jaren 30 en 40; Inger Augusta Exner (°1926) en Johannes Exner (°1926) die als architectenkoppel diverse kerken bouwden en het kasteel Koldinghus renoveerden, waarvoor ze in 1994 de Europa Nostra award ontvingen; Jorn Utzon (1918-2008) die – uiteraard bekend van het Opera Sydney House – de prachtige Bagsvaerd Kirke in 1968-76 ontwierp, evenals zijn eigen woning en de kende patiowoningen in gele baksteen. Tenslotte belanden we via de baksteensculpturen van Per Kirkeby (°1938) bij de hedendaagse toepassingen van baksteen in architectuur.

Exner Norrelandskirke

Ook bijzondere aandacht zal besteed worden aan de invloeden tussen Denemarken en Zweden met o.a. architect Sigurd Lewerentz (1885-1975) als een sleutelfiguur voor heel wat Scandinavische architecten.

Ten slotte zal Thomas Bo Jensen (Royal Danish Academy Denemarken) enkele voorbeelden van zijn eigen onderzoek op basis van baksteenwerk tonen, evenals enkele werken van zijn studenten aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, School of Architecture.