Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

ROTOR: Mottainai

Over eigen werk door Lionel Devlieger
Donderdag
21.03 2019
20:00
Balenmagazijn (Sociaal restaurant)

Met de steun van:

Rotor, opgericht in 2005, is een Brussels architecten­collectief dat zich focust op de kringloop van industrieel en bouw­materiaal. Palimpest van hergebruik en materialen!

Rotor, opgericht in 2005 door architecten Lionel Devlieger en Tristan Boniver en ontwerper Maarten Gielen, is een Brussels architectencollectief dat zich focust op de kringloop van industrieel en bouwmateriaal. Kritisch ten opzichte van bestaande regulering en culturele normen, werkte Rotor de afgelopen jaren samen met bouwmeesters en beleidsmakers om de ecologische en economische relevantie van hergebruik in de bouw aan te kaarten en hun bevindingen te verspreiden in publicaties (o.m. hun Vademecum) en via lezingen. Rotor doet veel: onderzoeken, ontwerpen, bouwen, adviseren en organiseren van tentoonstellingen en wedstrij-den, publiceren van boeken… Het is een echte Brusselse organisatie, met een internationale blik en lokaal verankerde werking. Naast de inhoudelijke kruisbestuiving lopen de talen er ook in en door elkaar. Vandaag stelt een kern van een tiental langetermijnmedewerkers de agenda van de groep vast. De concrete realisatie van hun projecten is een eerbetoon aan een meer uitgebreid netwerk van ad-hoc-medewerkers.

Hugo Mancini

In 2016 werd de spin-off Rotor Deconstruction opgericht als een afzonderlijke entiteit. Het heeft als missie het hergebruik van bouwcomponenten te vergemakkelijken. Het bedrijf leidt materiaalstromen uit de bouwsector naar een tweede leven. Vandaag vind je in de depots van Rotor DC een overvloed aan modern en postmodern moois, gered van de sloop en onderweg naar de hergebruikmarkt.

In 2010 vertegenwoordigden ze België tijdens de 12e Internationale Architectuurbiënnale in Venetië met “Usus/Usures”, in 2013 waren ze het curatorenteam voor de Oslo Architecture Triennale “Behind the Green Door” en eind 2016 werden ze genomineerd voor de OVAM Ecodesign PRO Award.

DXO | O'Beart

Mottainai is een Japanse term die door milieuactivisten wordt gebruikt om een boodschap van spijt over verspilling te duiden. “Mottainai!” kan men vertalen als “What a waste!” Hiermee wil men mensen aanmoedigen “te verminderen, te hergebruiken en te recycleren” (to reduce, reuse and recycle). Speerpunt van Rotor: palimpsest van materialen.