Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Film

MOOOV Filmfestival

The Proposal (2018)
Woensdag
01.05 2019
16:30

In samenwerking met:

Met de steun van:

Archipel doet een architecturale insteek binnen het MOOOV Filmfestival, dat films vanuit de hele wereld op het grote scherm in Vlaanderen brengt. Archipel werkt mee aan twee projecten.

Film | The Proposal (2018)

Het eerste project is er de vertoning van de documentaire The Proposal (2018) die op het werk van de twintigste eeuwse Mexicaanse toparchitect Luis Barragán inzoomt. De film wordt ingeleid door architect en Barragánkenner Marc Dubois. Na de film is er een korte nabespreking met regisseuse Jill Magid en Marc Dubois.

Jill Magid, een Amerikaanse kunstenares, wilde een tentoonstelling maken geïnspireerd op het werk van Luis Barragán, maar op de afbeeldingen van zijn oeuvre rust een copyright. Het hele professionele archief werd nl. opgekocht door de eigenaar van de Zwitserse designfirma Vitra, als verlovingsgeschenk voor zijn toekomstige vrouw, de historica Federica Zanco. Duizenden foto’s, tekeningen en schetsen verhuisden van Mexico naar Basel, naar het Vitramuseum. Alleen Federica Zanco heeft daar toegang toe. Jill Magid startte op een elegante manier een lange briefwisseling met Federica Zanco, om uiteindelijk het archief te kunnen bezoeken voor haar tentoonstellingsproject. Hoewel ze eerst afgescheept werd, won ze toch Federica’s vertrouwen. Het kwam tot een ontmoeting in Basel, waar Jill met een zeer merkwaardig voorstel op de proppen kwam. Van de briefwisseling maakte Jill een tentoonstelling en de film geeft het wordingsproces van de expo weer. In deze poëtische documentaire stelt ze ook de cruciale vraag of een privépersoon of instelling recht heeft op de copyright op het nalatenschap van een kunstenaar.

Architect Marc Dubois neemt al sinds eind jaren ’80 een unieke sleutelpositie in het Vlaamse architectuurdebat in. Nog vóór de functie van Vlaams Bouwmeester werd gecreëerd, was hij één van de stemmen die de internationalisering van de Vlaamse architectuur bepleitte en actief stimuleerde. Samen met Christian Kieckens, organiseerde hij de eerste Vlaamse architectuurtentoonstelling ‘Architects from Flanders’ voor de Biënnale van Venetië. Voor Europalia Mexico in 1993 werkte hij mee aan het scenario van een Barragán film en in 1994 gaf hij voor Archipel een lezing over deze Mexicaanse toparchitect. In 1996 en 1998 was Marc ook directeur van de Biënnale Interieur in Kortrijk. In 2019 werd hij laureaat van de Ultima Architectuurprijs.

Lezing | ‘Brieven aan de stad’

Het tweede project is de lezing ‘Brieven aan de stad’, een initiatief van Dertien12 – Architectuuratelier.
Tijdens het OPEN HUIS weekend van de Republiek in 2018 organiseerde het bureau een eerste van de lezingenreeks ‘Brieven aan de stad’: brieven met impulsen tot innovatieve stadscultuur die zij de komende jaren aan de stad Brugge verzenden.

Gedurende twee jaar onderging de site van De Republiek en Cinema Lumière een grondige metamorfose. In dit stedelijk verbouwingsproject, gerealiseerd door Dertien12, wordt een strategisch gelegen Brugse site opgewaardeerd door middel van een mix van cinema, creativiteit, grand café en erfgoed. Een hedendaagse ingreep overschrijft het historische theaterpand uit 1830 met een stadsinjecterende vitaliteit.

Samen met Dertien12 en de Republiek onderzoekt Archipel in deze lezing het belang van dergelijke ingrepen in de stad.

MOOOV staat garant voor kwaliteitsvolle cinema met oog voor de strubbelingen in de wereld en een hart voor haar bewoners. MOOOV, voor 2013 Open Doek geheten, is gestart als filmfestival van Turnhout, op initiatief van de Warande. Het festival wordt sinds de oprichting in 1992 jaarlijks georganiseerd en richt zich op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcinema. Inmiddels is MOOOV verspreid over acht Vlaamse steden. MOOOV is het belangrijkste Belgische filmfestival voor alternatieve cinema.

Programma

  • 16:30 inleiding op de film door Marc Dubois
  • 17:00 filmvoorstelling The Proposal
  • 18:30 nabespreking met regisseuse Jill Magid en Marc Dubois
  • 20:00 lezing ‘Brieven aan de stad’