Archipel

Beleef architectuur!

Film

The Belly of an Architect

Geregisseerd door Peter Greenaway

The Belly of an Architect is een filmdrama uit 1987, geschreven en geregisseerd door Peter Greenaway, met originele muziek van Glenn Branca en Wim Mertens. Met Brian Dennehy en Chloe Webb in de hoofdrol werd de film genomineerd voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1987.

De Amerikaanse architect Stourley Kracklite komt aan in Italië om een jaar in het prachtige historische kader van Rome te werken. Hij heeft de opdracht gekregen om een tentoonstelling te bouwen in Rome gewijd aan de architectuur van zijn held, de postrevolutionaire Franse architect, Étienne-Louis Boullée (1728-1799). Er rijzen twijfels bij zijn Italiaanse collega’s over de legitimiteit van Boullée in het pantheon van beroemde architecten, misschien omdat Boullée een inspiratiebron zou zijn geweest voor Adolf Hitlers architect Albert Speer.
Wegens zijn onvermoeibare toewijding aan het project verslechtert het huwelijk van Kracklite, evenals zijn gezondheid. Zijn sociale en fysieke verval komt overeen met de teloorgang van zijn idool Boullée, die tot de 20ste eeuw nauwelijks bekend was. Kracklite raakt tevens geobsedeerd door de historische figuur Caesar Augustus nadat hij had gehoord dat Livia, zijn vrouw, hem vermoedelijk vergiftigde. Kracklite gaat ervan uit dat zijn eigen vrouw, Louisa, hetzelfde probeert te doen omdat hij last heeft van toenemende buikpijn.

Boullée ontwierp prachtige gebouwen en graven, meestal nooit gebouwd, voor een stad die hij nooit zag: Rome. Met zijn prachtige architectuur, zowel oud als modern, zo doordrongen door de geschiedenis van de mens en de wereld zelf, vormt Rome een ongelooflijke achtergrond. Voor Peter Greenaway, een regisseur die kleur, compositie en de taal van de film gebruikt om buitengewone films te maken die eruitzien als barok- of renaissanceschilderijen die tot leven komen, was Rome de perfecte match voor deze film.

Film

Wanneer?

vr 13 december 2019 20:00

Waar?

To be confirmed

Publicaties


Met de steun van: