Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Varia

Eerbetoon aan Juliaan Lampens

(1926-2019)
Zaterdag
14.12 2019
10:30
deSingel, Blauwe Zaal

Met de steun van:

Op 5 november overleed architect Juliaan Lampens. Als geen ander geloofde hij in de artistieke waarde van architectuur, in architectuur als expressie van geest. Op zaterdag 14 december vindt in deSingel in Antwerpen een laatste eerbetoon aan de architect plaats, georganiseerd door het VAi.

Arnout Fonck

Eerbetoon

Op zaterdag 14 december vindt in deSingel in Antwerpen een laatste eerbetoon aan de architect plaats, georganiseerd door het VAi.
Aan de hand van persoonlijke getuigenissen wordt de betekenis van zijn oeuvre en zijn pedagogische impact als hoogleraar aan de Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas in Gent belicht.

TOEGANG GRATISInschrijven verplicht

In memoriam

Op 5 november verloor België één van haar toonaangevende architecten.
Juliaan Lampens werd geboren in 1926 in De Pinte, België.

Van 1946-1950 studeerde hij architectuur aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 1950 startte hij zijn eigen zaak als architect in Eke, maar zijn carrière begon pas echt 10 jaar later.
Voor 1960 ontwierp hij huizen in een soort gemoderniseerde traditionele stijl, na 1958 was hij beïnvloed door ‘World fair’ in Brussel waardoor hij zijn stijl veranderde.
Pas na Expo 58 rijpten zijn vernieuwende architectonische ideeën.
Met het ontwerp van zijn eigen woning beslist hij zich te concentreren op zijn persoonlijke stijl binnen de betonarchitectuur. De nieuwe benadering van Lampens tot het bouwen en wonen sloot aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe. Ook de aanknopingspunten met de Scandinavische en Japanse architectuur zijn duidelijk herkenbaar.
Lampens creëerde zijn eigen kenmerkende en unieke bouwstijl volgens het brutalisme.

Van 1974 tot 1985 werkte hij als leerkracht en workshop-meester, en van 1985 tot 1991 als professor aan het Sint-Lucas Gent.
Hij nam deel aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. Hij won bijvoorbeeld de wedstrijd van de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare bedevaartkapel’ in Edelare (1966), met medewerking van professor Rutger Langaskens.
In 1991 was er een retrospectieve tentoonstelling in de internationale kunstcampus ‘deSingel’ in Antwerpen. In 1995 won Lampens de Grote Architectuurprijs van België. Vier van zijn woningen zijn als monument geklasseerd.

Ons oprecht medeleven aan zijn familie.

Archipel & Juliaan Lampens

Archipel zette het werk van deze toparchitect in de loop der jaren verschillende keren in de kijker tijdens haar lezingen en uitstappen.
Zijn prachtige verwezenlijkingen blijven voor altijd een referentie voor de architectuur.

1988 Bezoek Woning Van Wassenhove, Sint-Martens-Latem

2005 Lezing door Koen Dekeyser in Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

2011 Bezoek 3 woningen Juliaan Lampens

2017 Bezoek woning Lampens in Eke tijdens de Architectuurreis ‘The Wild West’