Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Jonge architecten aan het woord #7

Ruimtelijkheid

Twee architectenbureaus, Graux & Baeyens en Tim Rogge, presenteren hun werk binnen de reeks Jonge Architecten aan het woord. Hoewel beiden hun eigen verhaal schrijven, zetten ze in op een sterke dialoog met de context en met de randvoorwaarden en vertonen een bijzondere affiniteit met materialen en texturen. Hun werk getuigt van een bedacht en doordacht maken van ruimte. Zij brengen hun werk in het licht van het trachten grijpen van het onmeetbare, het fragiele, het magische in hun architectuur.

GRAUX & BAEYENS

GRAUX & BAEYENS werd opgericht in 2005 door Koen Baeyens en Basile Graux.

De praktijk is actief op het gebied van hedendaagse architectuur, interieur- en productontwerp en heeft de afgelopen 15 jaar een uitgesproken architectonische visie ontwikkeld. Het kantoor realiseert in België verschillende projecten, gaande van eengezinswoningen, kantoren en designmeubilair.

GBA streeft ernaar om ideeën te creëren die resulteren in één helder concept dat ontstaat door continue vraagstelling en productie.

Vanaf het begin kozen ze resoluut voor een totaalaanpak: van stedenbouwkundige schaal tot aan het interieur en de details. Ze proberen in elke opdracht de juiste vragen te destilleren en te beantwoorden met een duidelijke visie en voorstel. Hun ontwerplogica vertrekt vanuit synergie. De verschillende functies moeten elkaar versterken en omarmen; relaties opbouwen met de omgeving of er soms voor afschermen; de juiste lichtinval, ruimtelijkheid en functionaliteit zijn de toetssteen van elk ontwerp.

Deze aanpak resulteert in een soms atypische plattegrond en structuur, verrassend maar altijd met sterk samenhangende, herkenbare en functionele ruimtelijkheid, tegenstrijdige functies, strikte stedenbouwkundige voorschriften, integratie van historisch waardevolle elementen en budget.

De context van bouwen in een verzadigd Vlaanderen inspireert GBA om een eigen architectonische taal te creëren, die antwoorden geeft op de hedendaagse stedelijke complexiteit met een schijnbare eenvoud.

Lezing om 18u00 | Lezing om 20u00

Een greep uit hun projecten

Huis BS, renovatie en extensie van een privéwoning, 2014-2017, Dikkelvenne
© Filip Dujardin

Huis L-C, privéwoning, 2013-2017, Anzegem
© Jeroen Verrecht

Woning VDV, privéwoning, 2011, Destelbergen
© Filip Dujardin

Omsorg, praktijk psychologie + woning, 2011-2015, Ename
© Dennis De Smet

TIM ROGGE

Tim Rogge is een Belgisch interieurarchitect. Hij studeerde meubeldesign aan de Lessius hogeschool in Mechelen en interieurarchitectuur aan de Hogent. Hij is al een tijdje zelfstandig, maar runt Tim Rogge Architectuurstudio sedert 2014 onder deze benaming.

Tim Rogge maakt architectuur op maat van de mens, op maat van de bewoner. Elk project is telkens anders en beantwoordt aan de specifieke noden van de bouwheer. Een pak op maat. De rode draad is toch helderheid, openheid, lichtinval, frisse kleuren en rustgevende, evenwichtige composities.

Elk project zoekt naar een ruimtelijke strategie die in zijn doordachte eenvoud ruimtelijk alles oplost. De graad van detail en verfijning is trefzeker en komt in elk project terug. De projecten zijn bijzonder tactiel en op maat van het meubel uitgewerkt. Zowel de architectuur, de interieurarchitectuur als het meubel worden op dezelfde wijze behandeld. Dit leidt tot een enorme coherentie en harmonie binnen elk project.

Het métier à fond in zijn ambachtelijkheid.

Lezing PDF

Een greep uit zijn projecten

Private rijwoning, Pieter Colpaertsteeg, Gent, 2017
© Johnny Umans

Private rijwoning, renovatie, Floristenstraat, Ledeberg, 2017
© Luc Roymans

Private rijwoning, uitbreiding, Broekstraat, Deurle, 2019
© Tim Rogge

Private rijwoning, uitbreiding, Wezenstraat, Melle, 2017
© Tim Rogge

De lezing

Lezing

Wanneer?

do 15 oktober 2020 18:00

Waar?

Loods
Rooigemlaan 459
9000 Gent

In samenwerking met:

Met de steun van: