Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Woningen Juliaan Lampens

In Eke, Sint-Martens Latem & Astene
Zaterdag
25.06 2011
14:00
België

Architect Luc De Vos, oud-stagiair en medewerker van Juliaan en een van de drijvende krachten in de vzw Juliaan Lampens opent voor ons enkele wonderlijke deuren. Zijn er wel deuren?

“Het ware veel beter aan Stedenzorg te doen en aan Monumentenbouw…”
Juliaan Lampens. (1)

Op zaterdag 25 juni 2011 krijgen we de unieke kans om een aantal woningen van Lampens te bezoeken. In onze traditie om telkens op het einde van het werkjaar een beschermde woning te bezoeken (2) hebben we dit jaar het oog laten vallen op Juliaan Lampens. Architect Luc De Vos, oud-stagiair en medewerker van Juliaan en een van de drijvende krachten in de vzw Juliaan Lampens opent voor ons enkele wonderlijke deuren. Zijn er wel deuren?

De architectuur, het gebouwde van Juliaan Lampens straalt een kracht uit die nog niets van zijn persoonlijkheid en eigenzinnigheid heeft verloren en oogt verbluffend jong en hedendaags. Los van modieuze trends. Meeslepend brutaal en expressief maar ook uitgepuurd, verstillend, meditatief. Het werk ademt een uiterste subtiliteit en blijft tegelijk radicaal.

Een zoektocht naar zuiverheid van vorm en concept in een ongeëvenaarde eigenheid. Bewoonde betonsculpturen. Over zijn voorliefde voor beton zegt hij zelf in een interview met Koenraad De Wolf (3): “Baksteen blijft een van de beste bouwmaterialen, maar helaas zijn de gebruiksmogelijkheden beperkt. Ik ben niet verliefd op beton, maar wel op de mogelijkheden die dat materiaal biedt. Het constructieve gebaar dat je als architect stelt, is immers de eerste stap naar schoonheid.”

Wij bezoeken 3 woningen: De eigen woning van Lampens in Eke (1960), De woning Van Wassenhove in Sint Martens Latem (1974) en de woning Velghe in Astene. (2001 in samenwerking met Luc De Vos).

(1) Een uitspraak van Juliaan Lampens op 26 maart 2010 bestemd voor iemand van Monumentenzorg naar aanleiding van een technisch bezoek aan de bedevaartskapel in Kerselare in het kader van de restauratieplannen. De kapel zal worden gerestaureerd door Freddy Deschacht (een Archipel-er van het eerste uur en lid van de Algemene Vergadering).
(2) Wij bezochten de woning Axel Ghyssaert op 26 juni 2009 en de woning Jean Vanden Bogaerde op 26 juni 2010.
(3) Het interview is afgenomen ter gelegenheid van ‘Juliaan Lampens – bouwkunst’

Programma

We verzamelen om 14 uur in DEINZE ter hoogte van restaurant Au Bain Marie.
Van daar vertrekken we met een kleine bus 20-25 personen voor de geleide bezoeken. Wij gaan ervan uit dat de bezoeken zullen afgelopen zijn rond 17u00 en dat je rond dat uur terug bij je auto wordt afgezet. Aansluitend en het werkjaar afsluitend is een receptie gepland in de pandgang van Sint Lucas in de Hoogstraat in Gent waar je ook de gelegenheid krijgt de tentoonstelling van de afstudeerprojecten Master Architectuur te bekijken.