Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Samen stad maken

Beloftevolle ontwerpers #2 – Kansen voor publieke opdrachten
Donderdag
22.09
20:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

Stad Gent helpt beloftevolle en lokale architecten aan een ontwerpopdracht. De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een publieke ontwerpopdracht te helpen. De eerste resultaten zijn gekend!



Het gaat hierbij om kleinere ontwerpopgaves, waarin niettemin gezocht wordt naar een innoverende ontwerphouding. De procedure aanstellingsleidraad omvat diverse opdrachten zoals ontwerp voor sites, gebouwen en interieurs; ontwerp van straten, pleinen en parken; of stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek en masterplannen. De eerste resultaten zijn er. Wij tonen projecten die op deze wijze in Gent tot stand zijn gekomen en die binnenkort het stadsbeeld van Gent zullen wijzigen.

OFFICEU architects for urbanity + Atelier Arne Deruyter | Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede

OFFICEU OFFICEU architects for urbanity + Atelier Arne Deruyter | Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede


OFFICEU OFFICEU architects for urbanity + Atelier Arne Deruyter | Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede


OFFICEU OFFICEU architects for urbanity + Atelier Arne Deruyter | Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede

De Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede krijgt een nieuw leven als polyvalente ruimte voor cultuur- en wijkgebonden activiteiten. Onder beheer van de vzw Meulestede zullen er onder meer concerten, tentoonstellingen en beurzen plaatsvinden. De Stad Gent zal de kerk renoveren en herinrichten.

De kerk en het interieur hebben erfgoedwaarde, en het orgel is beschermd als monument. Het kerkschip verandert niet structureel, maar wordt wel opgefrist. Het interieur wordt opnieuw geschilderd en uitgerust met een nieuwe verwarmingsinstallatie met het oog op concerten en andere activiteiten.

De sacristie krijgt een nieuwe invulling als foyer met een keuken. In de waardevolle sacristiekasten kan mogelijk een vestiaire ondergebracht worden. De ruimte boven de sacristie kan gebruikt worden als polyvalente ruimte of artiestenloge.

Aan de buitenzijde van de sacristie komt een aanbouw in een fijne stalen structuur. Die aanbouw biedt ruimte voor een zomerfoyer, sanitair en een terras. Klimplanten kunnen de pergolastructuur op termijn begroeien en zo een mooie groene overgang maken van de kerk naar Meulestedepark.

studio lauka | Buurthuis wijk Watersportbaan

studio lauka studio lauka | Buurthuis wijk Watersportbaan


studio lauka studio lauka | Buurthuis wijk Watersportbaan


studio lauka studio lauka | Buurthuis wijk Watersportbaan

Tussen de hoge woontorens aan de Watersportbaan komt binnenkort een nieuwe plek voor de omwonenden. Een vijfhoekig buurthuis, naar het ontwerp van studio lauka, zal een nieuwe sociale hot spot worden in de buurt, waarbij je ook op de panoramische daktuin kan vertoeven. De site voor de bouw van het buurthuis is een bijzondere plek: ze ligt net op de grens tussen de villawijk “Aan de Bocht” in de oksel van de Leie-arm en de naoorlogse sociale hoogbouwwijk. Tussen reuzen “Elektra” en “Borluut” moet het nieuwe gebouw zijn bestaansrecht verdienen. Met zijn vijfhoekige vorm toont het gebouw zich als een waardige toevoeging aan het masterplan Neermeersen. De figuur is herkenbaar, autonoom en merkelijk anders dan de villa’s aan de overkant van de Nekkersberglaan.
Met zijn inplanting wordt er een voorplein gemarkeerd en doet het gebouw ook dienst als poortgebouw naar het achterliggende park.
Het gebouw in houtskeletbouw is in de eerste plaats als een ‘shelter’; een shelter voor de buurt. De fijnstalen buitengaanderij bemiddelt tussen gebouw en omgeving; in alle richtingen. Hier is niet binnen. Hier is niet buiten.

Er is plaats voor een broodautomaat, buitenkraantjes, het plaatsen van de net geleverde drankenvoorraad of het buitenzetten van het vuilnis. Er kan geschuild worden voor de regen of de zon. Deze uitnodigende plek voorziet alle functies van een droog en drempelloos adres.
Het dak, zichtbaar vanuit de naastgelegen woontorens, wordt mee ontworpen en vormt zo een essentieel deel van de integratie van het gebouw. Een stukje van het park wordt omhoog getild zodat een planten- of moestuin, een buitenkeuken met barbecue, een bijenhotel of nestkastjes voor vogels hier ongehinderd hun plaats kunnen vinden.

(tekst Studio Lauka)

doorzon interieur architecten | Buurthuis Ekkergem

doorzon doorzon interieur architecten | Buurthuis Ekkergem


doorzon doorzon interieur architecten | Buurthuis Ekkergem


doorzon doorzon interieur architecten | Buurthuis Ekkergem

Het buurthuis en het aanliggende buurtpark vormen een wezenlijk deel van de erg dynamische wijk Ekkergem. De vraag vanuit de buurt naar een plek waar jong en oud kan samenkomen, ligt al geruime tijd op tafel. Er is dan ook een groot enthousiasme zowel bij de bewoners als bij de Stad Gent om de ambities die vorm gekregen hebben, te concretiseren en het project te bouwen.

Met het ontwerp stellen we een aantal ingrepen voor die de relatie tussen het buurthuis en de buurttuin versterken, om zo de functionaliteit van zowel de binnenruimte als het park te vergroten.
We zijn ervan overtuigd dat deze ingrepen – hoewel bescheiden van aard – erg bepalend zijn voor het toekomstig gebruik van deze plek. Het duurzaamheidsaspect van een gebouw ligt voor ons dan ook voor een groot stuk in het creëren van ruimtes die kwalitatief en veelzijdig van aard zijn. Het ontwerp en de indeling van de ruimte moedigt de gebruikers aan tot een breed en verscheiden gebruik van de ruimte. Daarnaast laat het ontwerp tal van activiteiten toe gaande van het organiseren van een kleinschalig optreden, het samenkomen van de lokale brei-of naaiclub, het houden van een studienamiddag of vergadering, een taartenfestijn of grootschalig buurtfeest. Het buurthuis- en tuin als verbindend element in de stad, die mensen aanmoedigt om elkaar te ontmoeten en samen te komen.

(tekst Doorzon)

AE architecten | Robuuste woningen daklozen

AE architecten AE architecten | Robuuste woningen daklozen


AE architecten AE architecten | Robuuste woningen daklozen


AE architecten AE architecten | Robuuste woningen daklozen

Daklozen die weer in een huis gaan wonen, kan men niet zomaar in een appartementje stoppen. Daarom start Gent naar Deens voorbeeld met een project ‘robuust wonen’, zette schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) uiteen in de bevoegde gemeenteraadscommissie.

Het gaat om stevige woningen die wat afgezonderd liggen van wijken en publieke plaatsen. Daar krijgen daklozen sterk individuele begeleiding door gezondheids- en sociale werkers en de lokale politie.

Gent krijgt Europese subsidies voor het project. De gronden in de Hogeweg 96, schuin tegenover de korfbalclub, werden door de Stad ooit aan Sogent verkocht om bouwrijp te maken. Nu verkoopt Sogent ze weer voor 570.000 euro om er de robuuste woningen te bouwen.

FELT architectuur & design | Wedstrijdtoren watersportbaan

FELT architectuur & design FELT architectuur & design | Wedstrijdtoren watersportbaan


FELT architectuur & design FELT architectuur & design | Wedstrijdtoren watersportbaan


FELT architectuur & design FELT architectuur & design | Wedstrijdtoren watersportbaan

De Watersportbaan in Gent wordt binnenkort getransformeerd tot een topsportaccommodatie. De volledige roeibaan wordt overal uitgediept tot minimaal twee meter, zodat roeiboten veel sneller kunnen varen. Er wordt ook een nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren gebouwd, die met een ‘getrapte overkraging’ een echte blikvanger wordt. Het ontwerp is van de hand van FELT architecture & design.

De Watersportbaan is voor het laatst uitgebaggerd in 1977. De voorbije 45 jaar zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in terechtgekomen. Hierdoor bedraagt de diepte op sommige plaatsen aan de rand nog slechts 60 centimeter. Er starten binnenkort grondige baggerwerken om de roeibanen overal opnieuw een minimale diepte van twee meter ten opzichte van het waterniveau te geven, waardoor de roeiboten ongehinderd en veel sneller kunnen varen. De werken starten op 3 oktober 2022 en zullen naar schatting duren tot eind februari 2023.

De huidige wedstrijdtoren dateert van de jaren 1970 en is erg verouderd. Isolatie ontbreekt, toegangstrappen zijn onveilig en de toren mist basisvoorzieningen. Dit alles kan niet aangepakt worden met een renovatie, dixit het stadsbestuur. Daarom wordt gekozen voor een nieuwbouw, waarvoor de werken starten in maart 2023.
De nieuwe wedstrijdtoren van FELT architecture & design wordt de blikvanger van de Watersportbaan met als opvallendste kenmerk de ‘getrapte overkraging’. De nieuwe wedstrijdtoren zal in de toekomst een dubbele functie hebben. Enerzijds als dagelijks trainingscentrum voor de roeiers en kajakkers, en anderzijds voor de wedstrijdorganisatie van internationale regatta’s.

(Tekst Stad Gent)

Atelier Janda Vanderghote | Buurtcentrum Malem

Janda Vanderghote Atelier Janda Vanderghote | Buurtcentrum Malem


Janda Vanderghote Atelier Janda Vanderghote | Buurtcentrum Malem


Janda Vanderghote Atelier Janda Vanderghote | Buurtcentrum Malem

In afwachting van een definitief buurthuis zijn de buurtbewoners van de wijk Malem al een tijdje bezig met het bouwen van een tijdelijk buurthuis aan de Normandiëlaan. Dat bestaat uit een verwarmde unit, enkele containers en een grote overkapping. De buurtbewoners, verenigd in vzw Allemalem, krijgen daarbij hulp van medewerkers van Labland en ondersteuning van de Stad Gent.

Intussen is architectenbureau Atelier Janda Vanderghote aangesteld om een definitief buurthuis voor de wijk te ontwerpen. De buurt krijgt inspraak in dat proces via allerlei workshops en inspraakmomenten. De werken zouden starten na de zomer van 2023.
Dit project investeert vooral in mensen. Ontmoetingsplekken zoals dit, voor en door bewoners, zorgen voor sociale cohesie en versterken de wijk. Het wordt een gedroomde plek voor iedereen.