Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Tussen kunst en architectuur

Ciel Grommen - A practice of presence
Donderdag
15.12
20:00

Gratis voor leden
€7 voor niet-leden
€5 voor studenten

In samenwerking met:

Met de steun van:

Gent kent verrassend veel bottom-up initiatieven in de creatieve sector. Deze invalshoek werd tijdens de eerste Architectuurprijs Gent door vakjurylid Ciel Grommen bekeken. Zij werkt op de grens tussen kunst en architectuur, vaak in samenwerking met anderen en toont haar werk.

Ciel Grommen House for Seasonal Neighbours

Ciel Grommen werkt op de grens tussen kunst en architectuur, vaak in samenwerking met anderen. Een regelmatige partner in crime is Maximiliaan Royakkers. Hun werk als duo bevraagt bestaande sociale, politieke en ecologische dynamieken op de drempel van artistiek onderzoek, onderwijs en ruimtelijke ontwerp. Zij nemen vaak complexe sociale contexten en verstoorde landschappen als uitgangspunt. Als ruimtelijk ontwerpers willen ze nieuwe verhalen verweven in bestaande contexten. Door uitgebreid veldwerk, ruimtelijke interventies en symbolische activiteiten, testen ze alternatieve manieren van in-de-ruimte-zijn.

“Verrassende verbindingen en grensoverschrijdende ontmoetingen zijn als de macht der gewoonte voor Ciel Grommen. In haar transdisciplinaire werk zoekt de Brusselse nieuwe sociale en culturele verschillen op, die bij de massa vaak leiden tot onbegrip en het afbrokkelen van solidariteit. Haar bieden ze vooral inspiratie en schoonheid. Ciels projecten starten vanuit het bewonen van een plek. Ciel meet zich als onderzoeker een nieuwe rol aan, observeert gewoontes en gebruiken, gaat relaties aan met bewoners en deelt het leven van elke dag met hen. Geen kritische afstand dus, eigen aan de onderzoeker. Wél een groot persoonlijk engagement. Met als resultaat werk op het snijvlak van beeldende kunst en architectuur.”
Birgit Van Asch

Ciel Grommen volgde haar opleiding architectuur aan de KU Leuven (2012) op met een Master in hedendaagse kunst aan het HEAD in Genève (2015). Haar werken zijn internationaal tentoongesteld, onder meer in Artsonje Art Center, Seoul; Live In Your Head Gallery, Genève; en Z33 in Hasselt. Maar nog vaker verschenen ze in de niet-institutionele context, zoals Petit Chateau, het asielcentrum in Brussel, de brievenbus van haar buurman of de Aldi parkeerplaats in Borgloon.