Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Levende materialen

In Vivo of hoe te zorgen voor een levend gebouw?
Donderdag
14.11 2024
20:00

Met de steun van:

Bento architecture
Elise Vanden Elsacker

Schimmels spelen een belangrijke rol in de netwerken tussen planten. In november zoomen we in op de mogelijkheden van deze materialen in de bouw. Een wetenschappelijke en een ontwerpende blik tonen de betoverende, radicale implicaties van myceliummaterialen op hoe we naar bouwprocessen in de toekomst kunnen kijken. Gebouwonderhoud bijvoorbeeld krijgt plotseling een andere betekenis en wordt eerder verzorgen, in leven houden. Wat zijn de mogelijkheden van deze nieuwe levende materialen? Op welke manier daagt het onze bouwlogica en vervolgens ook ons gedrag uit?

Hera Van Sande Bento Architects – Biënnale van Venetië 2023

Voor de biënnale van Venetië 2023 selecteerde Wallonië een interdisciplinair team met het jonge architectenbureau Bento en wetenschapsfilosofie Vinciane Despret aan het roer. Ze stellen vast dat de manier waarop we (bouw)materialen produceren dringend moet veranderen. Ze kijken naar de toekomst door levende wezens te bestuderen en onderzoeken de mogelijkheid om bouwmaterialen te maken op basis van schimmels (mycelium), die beschikbaar, duurzaam, zelfgenererend en goedkoop zijn. Hun onderzoek naar ‘de levende stad’ onder de titel “IN VIVO” verleidt ons tot een bezoekje over de taalgrens. Het onderzoek van Bento, dat zich toelegt zowel op architectuur, kunst als design, richt zich op de mogelijkheden van het mycelium, het vegetatieve deel van de paddenstoel.

Elise Vanden Elsacker, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, doet eveneens onderzoek naar funghi als grondstof, naar het in leven houden van myceliummaterialen en naar de zelfhelende eigenschappen ervan. Gedreven door een breder maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel is ze toegewijd om bruggen te bouwen naar de toekomst van materialen. Deze interesse vloeide oorspronkelijk voort uit experimenten die zij uitvoerde in het open biolab ReaGent tijdens haar vrije tijd terwijl ze als architect werkte (2014-2016). Vervolgens deed ze een doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel, getiteld Mycelium Matters, een van de eerste onderzoeken die alle belangrijke factoren karakteriseert die de biologische en materiële eigenschappen van myceliumcomposieten beïnvloeden. Op het kruispunt van architectuur, microbiologië en scheikunde werkt ze momenteel als postdoctoraal onderzoeker op de VUB rond myceluim materialen en is ze betrokken bij tal van binnen- en buitenlandse onderzoeksprojecten, waaronder het Europese Fungateria project.

Bento Architecture

Bento Architects


Bento Architects Bento Architects – Hertz_Ceramics hoven_Centre d_art contemporain du Luxembourg


Bento Architects Bento Architects

Elise Vanden Elsacker, Vrije Universiteit Brussel

Elise Vanden Elsacker Elise Vanden Elsacker – Biowelding living mycelium blocks


ugo_carmeni Elise Vanden Elsacker – belgian pavilion biennale 2023


Elise Vanden Elsacker Elise Vanden Elsacker – Mycelium insulation panel