Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Charleroi

Voorbij de mijnstad
Zaterdag
18.05
13:00
Charleroi

Met de steun van:

We reizen naar Charleroi voor een verdiepend bezoek aan drie opmerkelijke interventies in het stadscentrum samen met de architecten. Aangezien deze projecten vlak bij elkaar liggen, nemen we deze keer niet de fiets, maar zullen we wandelen.

We bezoeken Chapex samen met architect Jan De Vylder, A6K/E6K met architect Manuel Leon Fanjul (Traumnovelle) en Place Charles II met Charleroi Bouwmeester.

Arnaud Tandt Chapex – jdviv en AgwA

Aan de vooravond van een scharniermoment in de geschiedenis van Charleroi nodigt Archipel je uit om de taalgrens over te steken en een kijkje te nemen in deze stad die vaak onder de architecturale radar blijft. Op geen enkele andere plek in België word je geconfronteerd met ruimtelijke gebaren van eenzelfde schaal. Monumentale statige gebouwen werden opgetrokken om onderdak te bieden aan een groeiende en bedrijvige bevolking, die in de 19e en 20e eeuw naar de stad trok om te werken in de kolen-, glas- en staalindustrie. Het ommeland vertoont sporen van symmetrische terrils en nog actieve industrie. De verhoogde ring, een eenrichtingsweg, omcirkelt het centrum en linkt de stad aan een netwerk van auto-, spoor-, kanaal- en luchttransport naar de rest van de wereld.

Geconfronteerd met een economische impasse, negatieve media-aandacht en een dalende bevolking sinds de jaren 60, heeft Charleroi een lang en moeilijk proces achter de rug om zichzelf opnieuw uit te vinden als een centrum van creativiteit en technologie. Tien jaar geleden werd de Charleroi Bouwmeester aangesteld door de gemeenteraad, die de noodzaak inzag van een globale visie op de stedelijke ontwikkeling en wederopbouw van de stad. Omdat hij en zijn team op meerdere niveaus en actieterreinen werken, is het vooral een werk van lange adem. Gelukkig zijn we op een punt gekomen waar belangrijke werken in de publieke ruimte en twee exemplarische renovatieprojecten afgerond zijn.

In een stad waar alles oversized is en mensen hun toevlucht zoeken in het centrale winkelcentrum, stellen we de prangende vraag hoe deze voorheen verlaten ruimtes nieuw leven in te blazen, opnieuw uit te vinden en een nieuwe betekenis te geven.

JAN DE VYLDER voor jdviv en AgwA | CHAPEX

Arnaud Tandt Chapex – jdviv en AgwA i.s.m. doorzon

Le Palais des Expositions werd in 1953 gebouwd door architect Joseph André met de bedoeling de stad te verfraaien en te valoriseren. In het huidige economische klimaat blijft het gebouw echter grotendeels ongebruikt. Om dit probleem aan te pakken, stelden architectenbureaus jdviv en AgwA een opmerkelijke oplossing voor die past bij het krappe budget. Door de centrale circulatieas te strippen en de betonnen structuur bloot te leggen, creëerden ze een ongekend soort openbare ruimte. Bijgestaan in het proces door Doorzon (interieur), Denis Dujardin (landschap) en Bureau Greisch (stabiliteit), heeft het gebouw aan vitaliteit gewonnen en zijn er verdere plannen geïntroduceerd door de opdrachtgever om nieuwe functionele mogelijkheden te creëren.

MANUEL LEON FANJUL Traumnovelle | A6K/E6K

Arnaud Tandt Traumnovelle – A6K

Traumnovelle, een architectenbureau uit Brussel, kreeg de opdracht om een voormalig postsorteercentrum te transformeren in nieuwe werkruimtes voor hightech start-ups. Het gebouw kreeg zo een nieuwe bestemming nadat het in 2005 werd verlaten. Samen met Carbonifere (landschap) en Harrisson (grafisch ontwerp) creëerde Traumnovelle een nieuwe omgeving om samenwerking en kruisbestuiving mogelijk te maken onder een indrukwekkende dakstructuur van 5.000 m2. Dit project bevindt zich vlak naast het centraal station in Charleroi.

CHARLEROI BOUWMEESTER | herontwikkeling van de publieke ruimte

Arnaud Tandt Place Charles – Bas Smets

In 2013 werd Georgios Maillis aangesteld als de eerste Bouwmeester van Charleroi, met de genereuze maar moeilijke missie om een drijvende kracht te zijn voor verkenning, stimulering, samenwerking, begeleiding, communicatie en vooral de uitvoering van projecten die de herstructurering van de stad ondersteunen. Een van deze projecten, de herontwikkeling van het publieke domein “la ville haute”, is bijna voltooid. Het masterplan werd gecoördineerd door Bureau Bas Smets uit Brussel, zij introduceerden een voetgangersgebied en gaven elke ruimte een specifiek karakter om de unieke kwaliteiten van de stad te benadrukken.

Arnaud Tandt ifapme Chaufferie


___

Wil je een er een volledige dag Charleroi van maken? Bezoek dan ook één van de volgende musea in de voormiddag. De eerste twee zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station. Om het Musée de la photographie te bezoeken, raden we je aan de fiets of de auto te nemen.

BPS 22
2023 door Archiscénographie Roland

MUSEE DES BEAUX ARTS
2022 door Goffart Polomé Architectes

MUSEE DE LA PHOTOGRAPHY
2008 door L’Escaut en Landinzicht