Drie woningen op het ritme van een dag
Marge architecten
Luc Roymans
Studio Tim Rogge
Studio MOTO
Elke ruimte in een woning heeft een betekenis die in nauwe relatie staat met het moment van de dag, de dag van de week, het seizoen… De woning ontleent zijn betekenis voor een groot deel aan het ritme waarmee haar bewoners ze bewonen. Hoe verloopt het leven in een woning gedurende één dag? We bekijken drie woningen uit de selectie voor de Architectuurprijs Gent 2024.
Marge Architecten – Woning Soberrijk
Een ondiepe lap grond, specifieke bouwvoorschriften en een zeer beperkt budget vormden de krijtlijnen voor dit bijzondere project. Ondanks de uitdagingen, haalt het resultaat het maximale uit de weinige middelen die er zijn. De noodzakelijke sobere vormgeving en enkele strategische ingrepen brengen ruimtelijke luxe in het verder compacte huis. Het dak van de keuken plooit omhoog langs een schuine balk om zo een persoonshoge verbinding tussen keuken beneden en leefruimte boven te maken. Zo begroet je vanop de mezzanine de mensen die thuiskomen, en verwelkom je vanuit de keuken de zuiderzon die in de tussenseizoenen tot achteraan het perceel binnenvalt, doorheen het grote zitraam aan de voorgevel. Het dak van het hoofdvolume heeft twee puntgevels, één vooraan en één opzij. In de hoek tussen de twee is volume weggesneden, een inpandig terrasje dat licht en zicht biedt vanuit de bovenste bureauverdieping.
Studio Tim Rogge – Woning Ernest
De woning Ernest in de Ernest Vanhaevermaetestraat, kreeg een grondige renovatie op het gelijkvloerse verdiep. Gesloten kamers werden opengetrokken om een betere verbinding met de tuin te creëren, met een levendige keuken als hart van het huis. Grote ramen aan de zij- en achtergevel brengen licht en verbinden de binnenruimte met de tuin. De oude, bouwvallige garage werd omgebouwd tot een polyvalente ruimte met een houten interieur dat warmte en een natuurlijke gloed uitstraalt. De oude muren bleven als schil staan rond een nieuwe box-in-box.
studio MOTO – Woning Hick-Lusher
Woning Hick-Lusher, een modernistische parel uit 1958, ontworpen door René Heyvaert en Olivier Nowé, is geïnspireerd op de iconische Case Study Houses. De recente renovatie en uitbreiding van deze bungalow combineren de tijdloze modernistische principes met hedendaagse behoeften, terwijl ze trouw blijven aan Heyvaerts originele visie. Het platte dak is deels vervangen door een hellend dak, wat de leefruimtes extra licht en hoogte geeft. Aan de achterzijde is een multifunctionele kamer toegevoegd, en de oorspronkelijke slaapkamers zijn uitgebreid met een nieuwe badkamer en technische ruimte. Binnen is het onderscheid tussen oud en nieuw zichtbaar gehouden: nieuwe wanden zijn bekleed met multiplex, terwijl de bestaande wanden bepleisterd zijn. De buitenkant is voorzien van blauwe gelakte planken, wat zorgt voor een uniforme en frisse uitstraling.